[Teoria liczb] Siódemka z Teoria liczb
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 278 razy
[Teoria liczb] Siódemka z Teoria liczb
1.) Udowodnij, że układ
\(\displaystyle{ x^{6}+x^{3}+x^{3}y+y=147^{157},\\
x^{3}+x^{3}y+y^{2}+y+z^{9}=157^{147}}\)
nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych x, y, z.
2.) Niech liczby x, y, z należą do zbioru liczb pierwszych, \(\displaystyle{ x<y<z}\) oraz iloczyn
\(\displaystyle{ x \cdot y \cdot z}\) wynosi:
\(\displaystyle{ 4552476622578176510234458991678923047576627539391694340370589958698222\\
7209718089224933768238385980667045356856590320730715919798518398280837\\
6678477503818296242451618560368057582372347252595214548705383094347985\\
6996102071518084671186166493138564832591058409210861698925277842727414\\
50550717673224011318075568803\\}\)
Ustalić pięć ostatnich cyfr liczb x, y, z.
3.) Niech \(\displaystyle{ a_{0} < a_{1} < a_{2} < \ldots < a_{n}}\) są dodatnimi liczbami całkowitymi. Udowodnić
\(\displaystyle{ \frac{1}{NWW(a_{0},a_{1})}+ \frac{1}{NWW(a_{1},a_{2})}+ \ldots + \frac{1}{NWW(a_{n-1},a_{n})} \le 1- \frac{1}{2^n}}\)
4.) Znaleźć rozwiązanie dla \(\displaystyle{ x^2 +x +34 \equiv 0 \pmod{81}}\)
5.) Jeśli liczba \(\displaystyle{ X3640548981270644Y}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 99}\), obliczyć parę cyfr \(\displaystyle{ (X,Y).}\)
6.) Obliczyć \(\displaystyle{ x}\) z (\(\displaystyle{ 10^{12}+25)^2 - (10^{12}-25)^2 = 10^x}\)
7.) Liczba \(\displaystyle{ 27 \ 000 \ 001}\) ma dokładnie cztery czynniki pierwsze. Znajdź ich sumę.
\(\displaystyle{ x^{6}+x^{3}+x^{3}y+y=147^{157},\\
x^{3}+x^{3}y+y^{2}+y+z^{9}=157^{147}}\)
nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych x, y, z.
2.) Niech liczby x, y, z należą do zbioru liczb pierwszych, \(\displaystyle{ x<y<z}\) oraz iloczyn
\(\displaystyle{ x \cdot y \cdot z}\) wynosi:
\(\displaystyle{ 4552476622578176510234458991678923047576627539391694340370589958698222\\
7209718089224933768238385980667045356856590320730715919798518398280837\\
6678477503818296242451618560368057582372347252595214548705383094347985\\
6996102071518084671186166493138564832591058409210861698925277842727414\\
50550717673224011318075568803\\}\)
Ustalić pięć ostatnich cyfr liczb x, y, z.
3.) Niech \(\displaystyle{ a_{0} < a_{1} < a_{2} < \ldots < a_{n}}\) są dodatnimi liczbami całkowitymi. Udowodnić
\(\displaystyle{ \frac{1}{NWW(a_{0},a_{1})}+ \frac{1}{NWW(a_{1},a_{2})}+ \ldots + \frac{1}{NWW(a_{n-1},a_{n})} \le 1- \frac{1}{2^n}}\)
4.) Znaleźć rozwiązanie dla \(\displaystyle{ x^2 +x +34 \equiv 0 \pmod{81}}\)
5.) Jeśli liczba \(\displaystyle{ X3640548981270644Y}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 99}\), obliczyć parę cyfr \(\displaystyle{ (X,Y).}\)
6.) Obliczyć \(\displaystyle{ x}\) z (\(\displaystyle{ 10^{12}+25)^2 - (10^{12}-25)^2 = 10^x}\)
7.) Liczba \(\displaystyle{ 27 \ 000 \ 001}\) ma dokładnie cztery czynniki pierwsze. Znajdź ich sumę.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2016, o 14:02 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: W tym dziale obowiązują tagi
Powód: W tym dziale obowiązują tagi
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Teoria liczb] Siódemka z Teoria liczb
ad 5
ad 6
-- 10 czerwca 2016, 10:44 --
ad 7-- 10 czerwca 2016, 11:18 --ad 4
Ukryta treść:
Ukryta treść:
ad 7
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
- Chewbacca97
- Użytkownik

- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
