Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
-
XooR
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Post
autor: XooR » 4 wrz 2007, o 13:22
Witam
Prosilbym o pomoc w rowzwiazaniu 2och [poki co] calek nieoznaczonych:
1) \(\displaystyle{ \int\frac{x-\sqrt{arctg2x}}{1+4x^{4}}dx}\)
2) \(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x-lnxlnlnxlnlnlnx}}\)
-
max
- Gość Specjalny

- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Post
autor: max » 4 wrz 2007, o 14:04
Obie wyglądają nieelementarnie.
-
luka52
- Gość Specjalny

- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Post
autor: luka52 » 4 wrz 2007, o 14:14
Druga raczej tak, ale pierwsza na pewno jest elementarna - podstawić należy \(\displaystyle{ t = \arctan 2x}\).
-
max
- Gość Specjalny

- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Post
autor: max » 4 wrz 2007, o 14:17
Popatrz dobrze na potęgę iksa w mianowniku.
-
luka52
- Gość Specjalny

- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Post
autor: luka52 » 4 wrz 2007, o 14:29
No tak ...