Prosiłbym za pomocą kryterium porównawczego.
1.\(\displaystyle{ \int\limits_{4}^{\infty} \frac{\sqrt{x}}{x+1}dx}\)
2.\(\displaystyle{ \int\limits_{-\infty}^{0} \frac{arctgx^2}{x^2+1}dx}\)
Zbieżność całek.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Zbieżność całek.
ad 1.
\(\displaystyle{ \int\limits_4^{+\infty} \frac{\mbox{d}x}{\sqrt{x}}}\)
ad 2.
\(\displaystyle{ \int\limits_{- }^0 \frac{2 }{1+x^2}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_4^{+\infty} \frac{\mbox{d}x}{\sqrt{x}}}\)
ad 2.
\(\displaystyle{ \int\limits_{- }^0 \frac{2 }{1+x^2}}\)