Jak w temacie:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \int_{A}^{} (x ^{2}+ y ^{2}+z ^{2}) ^{-3} \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\)
gdzie \(\displaystyle{ A= { (x,y,z): x ^{2}+y ^{2}+z ^{2} \ge 1 }}\)
Próbuję to robić tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=r\cos(\psi)\cos(\phi) \\ y=r\cos(\psi)\sin(\phi) \\z=r\sin(\psi) \\ J=r ^{2}
\sin(\psi) \end{cases}}\)
Podstawiam je do nieróności i otrzymuję:
\(\displaystyle{ r ^{2} \ge 1 \Rightarrow r \ge 1 , \psi \in <- \frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}>, \phi \in <0, 2\pi>}\)
Czy sposób rozwiązywania jest dobry?
Obliczyć całkę potrójną
-
Sundaybadday
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 13 lis 2015, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
Obliczyć całkę potrójną
Ostatnio zmieniony 5 cze 2016, o 11:53 przez Sundaybadday, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Sundaybadday
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 13 lis 2015, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
Obliczyć całkę potrójną
Poprawiłem
-- 5 cze 2016, o 09:51 --
Dalej postępuję tak:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \int_{A}^{} (x ^{2}+ y ^{2}+z ^{2}) ^{-3} \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z=\int_{}^{} \int_{}^{} \int_{D}^{} (r ^{2}\sin\psi) ^{-3} \mbox{d}r \mbox{d}\psi \mbox{d}\phi = \lim_{ a\to \infty } \int_{1}^{a} \mbox{d}r \int_{0}^{2\pi} \mbox{d}\phi \int_{- \frac{\pi}{2} }^{\frac{\pi}{2}} (r ^{2}\sin\psi) ^{-3} \mbox{d}\psi}\)
Ma to sens?
-- 5 cze 2016, o 09:51 --
Dalej postępuję tak:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \int_{A}^{} (x ^{2}+ y ^{2}+z ^{2}) ^{-3} \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z=\int_{}^{} \int_{}^{} \int_{D}^{} (r ^{2}\sin\psi) ^{-3} \mbox{d}r \mbox{d}\psi \mbox{d}\phi = \lim_{ a\to \infty } \int_{1}^{a} \mbox{d}r \int_{0}^{2\pi} \mbox{d}\phi \int_{- \frac{\pi}{2} }^{\frac{\pi}{2}} (r ^{2}\sin\psi) ^{-3} \mbox{d}\psi}\)
Ma to sens?
-
Sundaybadday
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 13 lis 2015, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
Obliczyć całkę potrójną
\(\displaystyle{ \lim_{ a\to \infty } \int_{1}^{a} \mbox{d}r \int_{0}^{2\pi} \mbox{d}\phi \int_{- \frac{\pi}{2} }^{\frac{\pi}{2}} r ^{-4}\cos\psi \mbox{d}\psi}\) Co do obszaru całkowania to ten który wyznaczyłem ze współrzędnych sferycznych-- 5 cze 2016, o 10:44 --Wydaje mi się, że muszę zamienić obszar całkowania \(\displaystyle{ r}\), bo nie ma on sensu, wydaje mi się ,że muszę go uzależnić od kąta. Niestety kompletnie nie wiem jak to zrobić, analizowałem podobny przykład w książce niestety wyjaśnienie tego jest dla mnie nie zrozumiałe.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Obliczyć całkę potrójną
Obszar całkowania jest ok, ale funkcja calkowana zła.
Oblicz wartość funkcji pod oryginalna całka w nowych zmiennych i pomnoż przez jakobian
Edit;wartość całki wyjdzie poprawna, ale skąd wziąłeś kosinus?
Oblicz wartość funkcji pod oryginalna całka w nowych zmiennych i pomnoż przez jakobian
Edit;wartość całki wyjdzie poprawna, ale skąd wziąłeś kosinus?
-
Sundaybadday
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 13 lis 2015, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
Obliczyć całkę potrójną
Z jakobianu, tylko na początku posta popełniłem błąd bo jakobian powinien wyglądać tak :
\(\displaystyle{ J=r ^{2} \cos(\phi)}\)
\(\displaystyle{ J=r ^{2} \cos(\phi)}\)
-
Sundaybadday
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 13 lis 2015, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy