Wiedząc, że \(\displaystyle{ cosx= \sum_{n=0} ^{\infty} (-1)^{n} \frac{x^{2n}}{(2n)!}}\) rozwinąć w szereg Maclaurina funkcję \(\displaystyle{ \cos^{2}4x}\)
Z góry dzięki za pomoc.
Rozwinięcie w szereg Maclaurina
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Rozwinięcie w szereg Maclaurina
Skorzystaj z tożsamości:
\(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha = \frac{\cos 2\alpha + 1}{2}}\)
dla \(\displaystyle{ \alpha = 4x}\) i rozwiń prawą stronę w szereg, korzystając z podanego rozwinięcia.
\(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha = \frac{\cos 2\alpha + 1}{2}}\)
dla \(\displaystyle{ \alpha = 4x}\) i rozwiń prawą stronę w szereg, korzystając z podanego rozwinięcia.