Punkty A=(-1,1), B=(1,1), C=(0,0), są wierzchołkami trójkąta T. Obliczyć:
\(\displaystyle{ I= \iint_{T}(2x+y)dxdy}\)
prosze o dokładne wyjaśnienie co robić pokolei. z góry dzięki
Całka podwójna T
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Całka podwójna T
\(\displaystyle{ I = t\limits_0^1 t\limits_{-y}^y (2x+y) \, \, \mbox{d}y = t\limits_0^1 ft[x^2 + xy \right]_{-y}^y \, \mbox{d}y = 2 t\limits_0^1 y^2 \,\mbox{d}y = \frac{16}{3}}\)