milion dolarów

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Awatar użytkownika
Glucio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

milion dolarów

Post autor: Glucio »

Przeczytaj zamieszczony obok list. Pan N. A. Iwniak dał się wciągnąć w tę grę. Załóżmy, że każda osoba, która otrzyma taki list, zastosuje się do instrukcji i wciągnie do gry 10 nowych osób. Ile jeszcze osób musiałoby wziąść udział w gre, aby pan N. A. Iwniak znalazł się na początku listy?

A teraz list

"Wyślij 1 dolara osobie z numerem 1. Przepisz ten list z 10 egzemplarzach, usuwając pierwsze nazwisko i wpisując na końcu swoje (z numerem 10).
Wyślij przepisane listy do 10 różnych osób
1. C. Waniak
2. O. Szust
3. S.P. Ryciarz
4. C. Lever
5 Ł. Obuz
6. Akiro Taka Wyga
7. L. A. Wirant
8. Mrs. Hope
9. G. Smith
10. N.A. dziana"
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

milion dolarów

Post autor: Justka »

1 osoba wciąga do gry 10 następnych (pan Naiwniak jest na miejscu 10), te dziesięć następnych wciąga do gry nastepne 100 osób i razem jest już 110 uczestników (pan Naiwniak jest na 9 miejscu) i tak dalej aż do pierwszego. Mozna to zapisać w taki sposób:
10-->\(\displaystyle{ 1\cdot 10=10}\)
9--->\(\displaystyle{ 10\cdot 10+10=110}\)
8--->\(\displaystyle{ 100\cdot 10+110=1110}\)
(...)
1--->\(\displaystyle{ 1000000000\cdot 10+1111111110=11111111110}\)

Czyli aby pan N.A. Iwniak znalazł sie na początku listy w grze musiałoby wziąć udział jeszcze 11111111110 osób.
ODPOWIEDZ