Witam,
zastanawiam się nad zadaniem:
Obliczyć \(\displaystyle{ \oint_L\left[f(x+y)+f(x-y)\right]dx+\left[f(x+y)-f(x-y)\right]dy}\), gdzie L - okrąg \(\displaystyle{ x^2+y^2=R^2}\) zorientowany dodatnio. \(\displaystyle{ f: R -> R}\). (Wskazówka: skorzystać z tw. Greena).
Zadanie wydaje się banalne, ale po zastosowaniu twierdzenia Greena otrzymujemy pochodne funkcji f po x i y (różne) i jak sobie z tym poradzić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Twierdzenie Greena ze zwykłej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 21 kwie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm Śląski
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Twierdzenie Greena ze zwykłej funkcji
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ P(x,y) = f(x+y) + f(x-y), \quad Q(x,y) = f(x+y) - f(x-y)}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ P_y'(x,y) = f'(x+y) - f'(x-y)\\
Q_x'(x,y) = f'(x+y) - f'(x-y)}\)
Czyli \(\displaystyle{ \frac{\partial Q}{\partial x} = \frac{\partial P}{\partial y}}\), a całka po krzywej zamkniętej jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
\(\displaystyle{ P(x,y) = f(x+y) + f(x-y), \quad Q(x,y) = f(x+y) - f(x-y)}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ P_y'(x,y) = f'(x+y) - f'(x-y)\\
Q_x'(x,y) = f'(x+y) - f'(x-y)}\)
Czyli \(\displaystyle{ \frac{\partial Q}{\partial x} = \frac{\partial P}{\partial y}}\), a całka po krzywej zamkniętej jest równa \(\displaystyle{ 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 21 kwie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm Śląski
- Podziękował: 16 razy
Twierdzenie Greena ze zwykłej funkcji
I jest to obojętne, czy funkcja f (wewnętrzna \(\displaystyle{ Q(x,y)}\) i \(\displaystyle{ P(x,y)}\))jest różniczkowana po x lub po y?