Zbadać zbieżność całki
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zbadać zbieżność całki
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\Pi}{2}}cosx \,ln{(sinx)} \,\,\,dx}\)
zrobiłem podstawienie \(\displaystyle{ t=sinx}\), wartość całki mi wyszła -1.
Czy to już przesądza że jest zbieżna?
zrobiłem podstawienie \(\displaystyle{ t=sinx}\), wartość całki mi wyszła -1.
Czy to już przesądza że jest zbieżna?
- eloar
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Zbadać zbieżność całki
Co tu dokładnie oznacza, że całka jest zbieżna? Funkcja nie jest określona dla 0, a więc należałoby policzyć granicę chyba? Czy podstawienie już wystarczy?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Zbadać zbieżność całki
No tak - należy obliczyć granicę, a dokładniej to:
\(\displaystyle{ \lim_{\epsilon \to 0^+} ft( -1 - \sin \epsilon (\ln |\sin \epsilon| - 1) \right) = -1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{\epsilon \to 0^+} ft( -1 - \sin \epsilon (\ln |\sin \epsilon| - 1) \right) = -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zbadać zbieżność całki
a taka zbieżność?
\(\displaystyle{ \int_{1}^{+\infty}\,(\sqrt{4x^{2}+1}-2x)\,dx}\)
wyszło mi że rozbieżna. Zrobiłem z porównawczego (pierwiastek w moduł, bo musimy działać na dodatnich liczbach), znalazłem minorantę, która była rozbieżna... Hm?
I jeszcze jedno, którego nie mogę rozkminić:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty}\,\frac{\sqrt{2+cos^{2}x}}{x}\,dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{+\infty}\,(\sqrt{4x^{2}+1}-2x)\,dx}\)
wyszło mi że rozbieżna. Zrobiłem z porównawczego (pierwiastek w moduł, bo musimy działać na dodatnich liczbach), znalazłem minorantę, która była rozbieżna... Hm?
I jeszcze jedno, którego nie mogę rozkminić:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{+\infty}\,\frac{\sqrt{2+cos^{2}x}}{x}\,dx}\)