wyznacz współczynniki b i c

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

wyznacz współczynniki b i c

Post autor: RyHoO16 »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^4+b^3+c^2+4x+12}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ P(x)=x^2-x-2}\).
a) wyznacz współczynniki b i c
b) dla wyznaczonych współczynników b i c sprawdź, czy liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)

Za wszelką pomoc wielkie ThX
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

wyznacz współczynniki b i c

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ W(-1)=W(2)=0}\)
ODPOWIEDZ