Równania różniczkowe metodą przewidywania

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
McHay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 sty 2007, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kasinka City
Podziękował: 3 razy

Równania różniczkowe metodą przewidywania

Post autor: McHay »

Jak przewiduje się całkę szczególną równania?
Wiem, że jeśli jest np \(\displaystyle{ 2x^{2}+x-1}\) to całką szczególną jest wielomian stopnia 2.
A co jeśli jest np \(\displaystyle{ \frac {x}{e^{x}},2\sin x, \ln (x)}\) itd... Jakimi zasadami kieruje się podczas przewidywania?
ODPOWIEDZ