zbadac warunki rozwiazalnosci ulakadu oraz rozwiazac w zbiorze R w zaleznosci od wartosci parametru aeR \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y=lambda+2 \\ (lambda+1)x+3lambday=3lambda+6 \\ 3x-y=5\end{array}}\)
tam gdzie napisa lambda byla literka ale cos nie wchodzi λ
od razu mowie ze nie wiem czemu jest takie polecenie i czemu nie ma w tym literki "a" moze ktos pomoze zadanko z egzaminu jak to rozwiazac pomocy !!!
Zbadać warunki rozwiązalności układu
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zbadać warunki rozwiązalności układu
Zamień każdą lambdę na 'a' i wtedy może rozwiaż zgodnie z poleceniem.
Raz że bedzie adekwatnie do pytania a dwa ładniej bedzie układ u Ciebie wyglądał...
[a nie wchodzi bo trzeba dać backslash przed lambda]
Raz że bedzie adekwatnie do pytania a dwa ładniej bedzie układ u Ciebie wyglądał...
[a nie wchodzi bo trzeba dać backslash przed lambda]
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: borki
- Podziękował: 10 razy
Zbadać warunki rozwiązalności układu
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+2y=a+2 \\ (a+1)x+3ay=3a+6 \\ 3x-y=5\end{array}}\)
i jak to widzicie co dalej z tym zrobic ?? jestem za tym by lambde zamienic na A ale jak dlaje rozwiazac to ? sugestie ?
i jak to widzicie co dalej z tym zrobic ?? jestem za tym by lambde zamienic na A ale jak dlaje rozwiazac to ? sugestie ?
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zbadać warunki rozwiązalności układu
Zwróć uwagę, że masz 3 równania i 3 niewiadome. Najlepiej go rozwiązywać póki co tradycyjnie. Mianowicie:
z ostatniego równania wyznaczamy \(\displaystyle{ y=3x-5}\)
Wstawiamy do dwóch górnych równań, otrzymasz wtedy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Poupraszczaj co się da a następnie znowu wyznacz jedną zmienną i wstaw do pozostałego równania.
[edit]
Rozwiązałem go do końca i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ a=2,x=2,y=1}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac{3}{2},x=\frac{3}{2},y=-\frac{1}{2}}\)
Dla pozostałych wartości a wygląda że uklad jest sprzeczny.
Napisz co Ty otrzymasz to ew. porównamy bo na szybkości liczyłem.
z ostatniego równania wyznaczamy \(\displaystyle{ y=3x-5}\)
Wstawiamy do dwóch górnych równań, otrzymasz wtedy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Poupraszczaj co się da a następnie znowu wyznacz jedną zmienną i wstaw do pozostałego równania.
[edit]
Rozwiązałem go do końca i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ a=2,x=2,y=1}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac{3}{2},x=\frac{3}{2},y=-\frac{1}{2}}\)
Dla pozostałych wartości a wygląda że uklad jest sprzeczny.
Napisz co Ty otrzymasz to ew. porównamy bo na szybkości liczyłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: borki
- Podziękował: 10 razy
Zbadać warunki rozwiązalności układu
a = 2, x= 2, y =1 tak mi wyszlo
a=-3/2 x=3/2 y=-1/2 dzieki bardzo za pomoc
+1 oczywiscie dla Ciebie
a=-3/2 x=3/2 y=-1/2 dzieki bardzo za pomoc
+1 oczywiscie dla Ciebie