Udowodnić, na podstawie tw. o izomorfizmie, izomorfizm z \(\displaystyle{ H/G}\) na \(\displaystyle{ R _{+}}\), gdzie
\(\displaystyle{ H}\)- grupa macierzy \(\displaystyle{ 2\times 2}\) z mnożeniem;
\(\displaystyle{ G}\)- grupa macierzy postaci \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\0&c\end{bmatrix}}\)
Wiem, że trzeba pokazać epimorfizm \(\displaystyle{ f: H \rightarrow R_+}\) taki, że \(\displaystyle{ ker(f)=G}\).
Nie mam pomysłu na wzór funkcji \(\displaystyle{ f}\). Proszę o pomoc.
twierdzenie o izomorfizmie
-
madlene
- Użytkownik

- Posty: 194
- Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
twierdzenie o izomorfizmie
Ostatnio zmieniony 15 maja 2016, o 23:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
twierdzenie o izomorfizmie
Coś jest mocno nie tak, \(\displaystyle{ G}\) nie jest nawet normalną podgrupą \(\displaystyle{ H}\):
\(\displaystyle{ R \cdot \begin{bmatrix} 1 & 1 \\ 0 & 1 \end{bmatrix} \cdot R^{-1} = \begin{bmatrix} 1 & 0 \\ 1 & 1 \end{bmatrix} \notin H,}\)
gdzie
\(\displaystyle{ R = \begin{bmatrix} 0 & 1 \\ 1 & 0 \end{bmatrix}}\)
jest macierzą symetrii względem prostej \(\displaystyle{ y = x.}\)
\(\displaystyle{ R \cdot \begin{bmatrix} 1 & 1 \\ 0 & 1 \end{bmatrix} \cdot R^{-1} = \begin{bmatrix} 1 & 0 \\ 1 & 1 \end{bmatrix} \notin H,}\)
gdzie
\(\displaystyle{ R = \begin{bmatrix} 0 & 1 \\ 1 & 0 \end{bmatrix}}\)
jest macierzą symetrii względem prostej \(\displaystyle{ y = x.}\)
twierdzenie o izomorfizmie
Czy na pewno zadanie jest dobrze sformułowane?
H jest grupą wszystkich macierzy czy tylko odwracalnych?
H jest grupą wszystkich macierzy czy tylko odwracalnych?
