2 zad obliczyc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ta_paula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2006, o 20:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LBL
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

2 zad obliczyc

Post autor: ta_paula »

1) oblicz \(\displaystyle{ cos^{8}-sin^{8}}\) jeśli sinαcosα=m
2) oblicz \(\displaystyle{ tg\frac{x}{2}}\) jesli sinx-cosx=1,4

ps. ta trygonometria mnie doluje
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2007, o 14:44 przez ta_paula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

2 zad obliczyc

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \tan \frac{\pi}{2}}\) nie istnieje
ta_paula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2006, o 20:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LBL
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

2 zad obliczyc

Post autor: ta_paula »

oj powinno byc \(\displaystyle{ tg\frac{x}{2}}\) juz poprawilam. a zadanie 1) w miedzyczasie udalo mi sie zrobic wiec zostaje mi jeszcze 2)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

2 zad obliczyc

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin ^2 x + \cos ^2 x=1 \\\sin x -\cos x=1.4\end{cases}}\)
Z tego łatwo wyznaczyć wartość sinusa i cosinusa. Znając sinusa i cosinusa łatwo wyznaczyć \(\displaystyle{ \tan x=\frac{\sin x}{\cos x}}\). Na koniev skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \tan =\frac{2\tan }{1-\tan^2 }}\) i przyjmij \(\displaystyle{ \alpha =\frac{x}{2}}\)
ODPOWIEDZ