Macierz P

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sandarak19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 8 cze 2007, o 09:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Macierz P

Post autor: sandarak19 »

Jak znaleźć macierz P z takiego związku: \(\displaystyle{ D=P^{-1}AP}\)

Mamy dane \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}-1&1&1\\1&-1&1\\1&1&-1\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ D=\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&-2&0\\0&0&-2\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, o 22:45 przez sandarak19, łącznie zmieniany 1 raz.
micholak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 41 razy

Macierz P

Post autor: micholak »

Podpowiedz skojarz z odwzorowaniami liniowymi. Wartosciami wlasnymi, baza zlozona z wektorow wlasnych itd...

Dla ulatwienia zauwaz ze wartosci wlasne masz podane siedza sobie w macierzy diagonalnej
ODPOWIEDZ