Witam
Na zajęciach robiliśmy sprawozdania z badań własności metali - próba rozciągania.
Na podstawie wyników, które mi wyszły muszę stwierdzić jaki to gatunek stali i jaka została zastosowana obróbka cieplna + jaki ma wpływ na materiał. Szukałem na internecie i nic nie mogłem znaleźć, tak samo w poradniku mechanika. Z pierwszej próby wiem że to stal po obróbce cieplnej i wyszły mi takie wyniki,
D0=9,95 ; L0=50 ; S0=77,71 ; FeH= 24,31 ; FeL=21,02 ; Fm=32,1 ; Fu= 21 ,10 ; Du= 5,95 ; Lu= 70,25 ; Su= 27,81 ; ReH= 312,82 ; ReL=270,49 ; Rm=413,07 ; Ru =758,71 ; A= 40,5 ; Z= 64,21
A druga bez obróbki cieplnej i z tego wyszły mi takie wyniki
D0=10, L0=50 ; S0=78,5 ; F0,05=42,5 ; F0,2=42,96 ; Fm=45,49; Fu=25,59 ; Du=6,05 ; Lu=58,4 ; Su=28,75 ; R0,05=542 ; R0,2=547 ; Rm=579 ; Ru=890 ; A=17 ; Z=63
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Gatunek Stali
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Gatunek Stali
Zgroza! Czego Was tam uczą?
Na podstawie składu chemicznego można rozpoznać gatunek stali, ale pierwsze słyszę, aby robić to na podstawie wyników badań wytrzymałościowych. Dotyczy to szczególnie stali stopowych. Są np. stale do nawęglania i stale do ulepszania cieplnego, które w stanie surowym (bez obróbki cieplnej) mają bardzo zbliżone własności wytrzymałościowe.
Po wyglądzie i wynikach badań wytrzymałościowych nie zawsze można rozpoznać, czy stal była obrabiana cieplnie, czy też nie była, np. czy jest to stal ulepszona cieplnie, czy też surowa stal z „wyższej półki”.
Aby można było z grubsza rozpoznać zastosowaną obróbkę cieplną, trzeba wykonać badania metalograficzne stali.
Można od biedy robić takie rozpoznanie, gdy są podane możliwe do wyboru gatunki stali (nie za dużo i znacznie różniące się).
Badania wytrzymałościowe służą sprawdzeniu, czy dana stal (znana co do gatunku) ma założone własności wytrzymałościowe. Gdy nie ma, to należy ją przeklasyfikować na gorszy gatunek.
Na podstawie składu chemicznego można rozpoznać gatunek stali, ale pierwsze słyszę, aby robić to na podstawie wyników badań wytrzymałościowych. Dotyczy to szczególnie stali stopowych. Są np. stale do nawęglania i stale do ulepszania cieplnego, które w stanie surowym (bez obróbki cieplnej) mają bardzo zbliżone własności wytrzymałościowe.
Po wyglądzie i wynikach badań wytrzymałościowych nie zawsze można rozpoznać, czy stal była obrabiana cieplnie, czy też nie była, np. czy jest to stal ulepszona cieplnie, czy też surowa stal z „wyższej półki”.
Aby można było z grubsza rozpoznać zastosowaną obróbkę cieplną, trzeba wykonać badania metalograficzne stali.
Można od biedy robić takie rozpoznanie, gdy są podane możliwe do wyboru gatunki stali (nie za dużo i znacznie różniące się).
Badania wytrzymałościowe służą sprawdzeniu, czy dana stal (znana co do gatunku) ma założone własności wytrzymałościowe. Gdy nie ma, to należy ją przeklasyfikować na gorszy gatunek.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Gatunek Stali
Ta postawowa próba wytrzymałościowa dostarcza istotnych informacji o badanym materiale.
...........................................................
I.Sporządź wykresy rozciagania w układzie współrz.
- obciażenie, wydłużenie całkowite,
-naprężenie, wydłużenie jednostkowe
/Kształt wykresu zależy od rodzaju materiału/
II . Z wykresu określasz cechy wytrzymałościowe
1 Określ granice wytrz.... spreżystosci,plastyczności, wytrzymałości.
2..Jeżeli masz kłopot z wyznaczeniem granic , to wykorzystaj pojęcie umownej granicy sprężystości, plastyczności tkzw.:\(\displaystyle{ R _{0,05}, R _{0,2)} }}\)
/Stale wysokowęglowe i materiały kruche nie mają wyraźnej granicy plastyczności./
3.Wyznacz z wykresu moduł spężystości wzdłużnej
\(\displaystyle{ E=tg \beta= \frac{\sigma}{E}}\)- współczynnik kierunkowy odcinka prostoliniowego wykresu rozciągania
II.Cechy plastyczne- odkształceniowe
1. Oblicz wydłużenie jednostkowe/A/
/Dla stali niskowęglowych około 25%/
2.Oblicz przewężenie /Z/
/Dla stali nieutwardzonych około 65%/
III. Wykorzystaj tablice wytrzymałościowe, dobry podręcznik do metaloznawstwa np. autorstwa Gulajewa.
........................................
Powodzenia w działalności badacza
...........................................................
I.Sporządź wykresy rozciagania w układzie współrz.
- obciażenie, wydłużenie całkowite,
-naprężenie, wydłużenie jednostkowe
/Kształt wykresu zależy od rodzaju materiału/
II . Z wykresu określasz cechy wytrzymałościowe
1 Określ granice wytrz.... spreżystosci,plastyczności, wytrzymałości.
2..Jeżeli masz kłopot z wyznaczeniem granic , to wykorzystaj pojęcie umownej granicy sprężystości, plastyczności tkzw.:\(\displaystyle{ R _{0,05}, R _{0,2)} }}\)
/Stale wysokowęglowe i materiały kruche nie mają wyraźnej granicy plastyczności./
3.Wyznacz z wykresu moduł spężystości wzdłużnej
\(\displaystyle{ E=tg \beta= \frac{\sigma}{E}}\)- współczynnik kierunkowy odcinka prostoliniowego wykresu rozciągania
II.Cechy plastyczne- odkształceniowe
1. Oblicz wydłużenie jednostkowe/A/
/Dla stali niskowęglowych około 25%/
2.Oblicz przewężenie /Z/
/Dla stali nieutwardzonych około 65%/
III. Wykorzystaj tablice wytrzymałościowe, dobry podręcznik do metaloznawstwa np. autorstwa Gulajewa.
........................................
Powodzenia w działalności badacza
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 kwie 2016, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
Gatunek Stali
Ale ja to wszystko mam policzone , tak samo te wykresy, dane są podane z wykresów i z obliczeń ale nie wiem co dalej ? Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Gatunek Stali
I właśnie oglądając te wykresy a nie czterowierszowy ciąg liter i cyfr można coś wnioskować o tych stalach. Przełom próbki też pozwala na wyprowadzenie niektórych wniosków.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Gatunek Stali
Dodam, że między twardością- wg Brinella, a wytrzymałością stali na rozciąganie zachodzi epmpiryczny związek:
\(\displaystyle{ R _{m} \approx 0,36 HB}\)
..........................................
Stal niskoweglowa- \(\displaystyle{ HB \approx 100-120}\) MPa, zaś dla
stali hartowanej \(\displaystyle{ 400-450}\) MPa.
..................
W tablicach gatunków stali podawana jest twardość wg HB.
\(\displaystyle{ R _{m} \approx 0,36 HB}\)
..........................................
Stal niskoweglowa- \(\displaystyle{ HB \approx 100-120}\) MPa, zaś dla
stali hartowanej \(\displaystyle{ 400-450}\) MPa.
..................
W tablicach gatunków stali podawana jest twardość wg HB.