chcę rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ x^p \le k \cdot e^x}\)
k to stała liczba ze zbioru \(\displaystyle{ (0;1)}\)
p to stała liczba taka, że prawdziwa jest nierówność: \(\displaystyle{ p \ge 2}\).
nie wiem jak to rozwiązać.
jedyne do czego dochodzę to:
\(\displaystyle{ e^{p \cdot ln(x)} \le e^{ln(k)} \cdot e^x}\)
\(\displaystyle{ p \cdot ln(x) \le ln(k)+x}\)
dalej nie wiem jak, prosiłbym o pomoc
znaleźć x spełniający nierówność
-
xxmikolajx
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 1 raz
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
znaleźć x spełniający nierówność
Skąd wziąłeś tę nierówność? Moim zdaniem bez funkcji W Lamberta nie da się tego rozwiązać, chyba że jest jakaś sztuczka z kosmosu. Bez tego można tylko podać pewne warunki wystarczające, by nierówność zachodziła, ale to nie jest rozwiązanie nierówności.
znaleźć x spełniający nierówność
\(\displaystyle{ x=0}\) to spełni zawsze
Ogólnych rozwiązań elementarnie nie znajdziesz, możesz próbować dla konkretnych wartości najwyżej.
Ogólnych rozwiązań elementarnie nie znajdziesz, możesz próbować dla konkretnych wartości najwyżej.
-
xxmikolajx
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 1 raz
znaleźć x spełniający nierówność
ogólnie zadanie to:Premislav pisze:Skąd wziąłeś tę nierówność? Moim zdaniem bez funkcji W Lamberta nie da się tego rozwiązać, chyba że jest jakaś sztuczka z kosmosu. Bez tego można tylko podać pewne warunki wystarczające, by nierówność zachodziła, ale to nie jest rozwiązanie nierówności.
dowieść, że równanie ma conajmniej jedno rozwiązanie rzeczywiste
\(\displaystyle{ x^{10^6}+2=(1,000001)^{x}}\)
i ogólnie zadanie rozwiązałem, ale chciałem się zastanowić nad uogólnionym problemem tego równania:
\(\displaystyle{ x^{10^6}+2=(1+ \frac{1}{10^6} )^{x}}\)
\(\displaystyle{ x^{p}+2=(1+ \frac{1}{p} )^{x}}\)
\(\displaystyle{ (10 \cdot k)^{p}=(1+\frac{1}{p})^{10\cdot k}}\)
można zauważyć, że to
\(\displaystyle{ (1+\frac{1}{p})^{10\cdot x}}\)
jest mocno większe od liczby e
czyli aby rozwiązać tą nierówność wystarczyło znaleźć x spełniającego taką nierówność(większego niż 0):
\(\displaystyle{ (x \cdot 10^7)^{10^6} \le e^x}\)
no i po podaniu x, który spełnia to równanie (chyba to \(\displaystyle{ p^4}\) było, no i tam z własnośći Darboux, kończyłem), chciałem rozwiązać uogólniony problem i tak doszedłem do tego co napisałem na początku, co nie zmienia faktu, że dalej bym się chciał dowiedzieć jak to rozwiązać (nie musi być to rozwiązanie elementarne, chętnie nauczę się czegoś nowego).
znaleźć x spełniający nierówność
Czyli jeśli dobrze rozumiem poszukujesz rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^a+b=(1+\frac{1}{a})^x}\) dla \(\displaystyle{ a\ge 2}\) i \(\displaystyle{ b=2}\)? Niestety ja nie umiem tego rozwiązać, oprócz przypadku, w którym \(\displaystyle{ b=0}\), wtedy \(\displaystyle{ x=-\frac{a}{\ln\left( 1+\frac{1}{a}\right)}W\left( -\frac{\ln\left( 1+\frac{1}{a}\right)}{a}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ W(z)}\) to funkcja W Lamberta.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2016, o 21:40 przez dec1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
znaleźć x spełniający nierówność
No i nareszcie wiemy o co chodzi: zadanie brzmi: dowieść, że równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie rzeczywiste, a nie znajdź rozwiązanie równania.
To ogromna różnica. Do rozwiązania wszystkich tych zadań wystarczy własność Darboux funkcji ciągłej i policzenie np. wartości wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{\text{lewa strona}}{\text{prawa strona}}}\) w zerze i nieskończoności.
To ogromna różnica. Do rozwiązania wszystkich tych zadań wystarczy własność Darboux funkcji ciągłej i policzenie np. wartości wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{\text{lewa strona}}{\text{prawa strona}}}\) w zerze i nieskończoności.
-
xxmikolajx
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 9 paź 2013, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 1 raz
znaleźć x spełniający nierówność
a4karo pisze:No i nareszcie wiemy o co chodzi: zadanie brzmi: dowieść, że równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie rzeczywiste, a nie znajdź rozwiązanie równania.
To ogromna różnica. Do rozwiązania wszystkich tych zadań wystarczy własność Darboux funkcji ciągłej i policzenie np. wartości wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{\text{lewa strona}}{\text{prawa strona}}}\) w zerze i nieskończoności.
hmm napisałem, że zadanie rozwiązałem, ale chciałem rozwiązać problem, który postawiłem w pierwszym poście. W końcu nie jest to chyba forum na którym rozwiązuje sie tylko zadania ze studiów/szkół itp.
