Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: borki
- Podziękował: 10 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
jak w temacie a) A = { |z�-i|//|z�+i| = 1 }
b) rozlozyc na czynniki liniowe W(z)=z4-2z�+2z�-2z+1 wiedzac ze w(z) ε C[z]
pomocy !! niech napisze ktos jak krok po kroku za to zadanko sie zabrac
b) rozlozyc na czynniki liniowe W(z)=z4-2z�+2z�-2z+1 wiedzac ze w(z) ε C[z]
pomocy !! niech napisze ktos jak krok po kroku za to zadanko sie zabrac
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Pomógł: 41 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
Odpowiedz na a)
podstawmy \(\displaystyle{ t= z^{2}}\)
Stad mamy ze t jest rzeczywiste
a wracajac do podstawienia mamy ze czesc rzeczywista lub urojona jest zero (czyli po prostu zaznaczone osie)
podstawmy \(\displaystyle{ t= z^{2}}\)
Stad mamy ze t jest rzeczywiste
a wracajac do podstawienia mamy ze czesc rzeczywista lub urojona jest zero (czyli po prostu zaznaczone osie)
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
b)
\(\displaystyle{ W(z)=z^4-2z^3+2z^2-2z+1=z^4-2z^3+z^2+z^2-2z+1=z^2(z-1)^2+(z-1)^2=\\=(z-1)^2(z^2+1)=(z-1)^2(z+i)(z-i)}\)
\(\displaystyle{ W(z)=z^4-2z^3+2z^2-2z+1=z^4-2z^3+z^2+z^2-2z+1=z^2(z-1)^2+(z-1)^2=\\=(z-1)^2(z^2+1)=(z-1)^2(z+i)(z-i)}\)
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
Kwadrat l. zespolonej nie musi być l. rzeczywistą (np. \(\displaystyle{ 1+i}\))micholak pisze:odstawmy t= z^{2}
Stad mamy ze t jest rzeczywiste
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: borki
- Podziękował: 10 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
a nie powinnismy przypadkiem za Z podstawicOdpowiedz na a)
podstawmy t= z^{2}
Stad mamy ze t jest rzeczywiste
a wracajac do podstawienia mamy ze czesc rzeczywista lub urojona jest zero (czyli po prostu zaznaczone osie)
z=a+bi ??
czyli (a+bi)�
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Pomógł: 41 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
Heh to ze t jest rzeczywiste mamy z rownosci
|t-i|=|t+i| skad chyba oczywista jest "rzeczywistosc" t
a skoro \(\displaystyle{ z = \sqrt{t}}\)
to wynik jest taki a nie inny ( trzeba pamietac ze to liczba zespolona i pamietac nie tylko o pierwszym ale i o drugim pierwiastku, stad wychodza pelne osie).
Wiec nie ma sensu nic podstawiac z= a+bi skoro wychodzi prosciej bez tego podstawienia (swoja droga czesto wychodzi prosciej bez takiego rozbijania choc to zadna regula, po prostu rozbijajac sa dwa rownania a bez rozbijania czasem da sie operowac na jednym)
|t-i|=|t+i| skad chyba oczywista jest "rzeczywistosc" t
a skoro \(\displaystyle{ z = \sqrt{t}}\)
to wynik jest taki a nie inny ( trzeba pamietac ze to liczba zespolona i pamietac nie tylko o pierwszym ale i o drugim pierwiastku, stad wychodza pelne osie).
Wiec nie ma sensu nic podstawiac z= a+bi skoro wychodzi prosciej bez tego podstawienia (swoja droga czesto wychodzi prosciej bez takiego rozbijania choc to zadna regula, po prostu rozbijajac sa dwa rownania a bez rozbijania czasem da sie operowac na jednym)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: borki
- Podziękował: 10 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
oki zgodze sie nie mam wyjscia sam bym na to nie wpadl ale co mam zrobic tak wytlumacz mi badz lepiej napisz na chlopski rozum po tym |t-i|=|t+i| skad mam wiedziec ze to osie wychodza ehh
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Pomógł: 41 razy
Na płaszczyznie zaznacz zbior niby latwe ale ;/
Jest kilka drog pokazania tego.
Pierwsza to interpretacja geometryczna.
|t-a| oznacza odleglosc t od a
wiec liczby ktore spelniaja rownosc
|t-i|=|t+i|
Sa tak samo odlegle od i jak od -i, czyli wszystkie liczby rzeczywiste.
t=a+bi
Z naszej rownosci jest
\(\displaystyle{ a^{2}+(b-1)^{2}=a^{2}+(b+1)^{2}}\)
Po wszelkich wymnozeniach mamy stad i skroceniach
\(\displaystyle{ -2b=2b}\)
stad b=0
To chyba taka najbardziej bezposrednia metoda...
A jak juz wiemy ze t jest rzeczywiste to tak:
dla t dodatnich pierwiasteki sa dwa jeden dodatni i drugi ujemny oba rzeczywiste
dla t ujemnych znow mamy pierwiastki dwa tylko ze o czesci rzeczywistej rownej zero
a poniewaz z to sa wszystkie pierwiastki z t, wiec z lezy na jakiejs z tych osi
Pierwsza to interpretacja geometryczna.
|t-a| oznacza odleglosc t od a
wiec liczby ktore spelniaja rownosc
|t-i|=|t+i|
Sa tak samo odlegle od i jak od -i, czyli wszystkie liczby rzeczywiste.
t=a+bi
Z naszej rownosci jest
\(\displaystyle{ a^{2}+(b-1)^{2}=a^{2}+(b+1)^{2}}\)
Po wszelkich wymnozeniach mamy stad i skroceniach
\(\displaystyle{ -2b=2b}\)
stad b=0
To chyba taka najbardziej bezposrednia metoda...
A jak juz wiemy ze t jest rzeczywiste to tak:
dla t dodatnich pierwiasteki sa dwa jeden dodatni i drugi ujemny oba rzeczywiste
dla t ujemnych znow mamy pierwiastki dwa tylko ze o czesci rzeczywistej rownej zero
a poniewaz z to sa wszystkie pierwiastki z t, wiec z lezy na jakiejs z tych osi