[MIX] Niebanalne z algebry
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Niebanalne z algebry
1. Udowodnić, że wśród dowolnych trzech liczb rzeczywistych, takich że suma żadnych z nich nie jest równa 1, istnieją takie \(\displaystyle{ x, y}\) iż \(\displaystyle{ \frac{xy}{x+y-1} \notin (0, 1)}\)
2. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y+z = a \\ x^2+y^2+z^2=b \\ xy = c \end{cases}}\)
3. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ n>1}\) i \(\displaystyle{ 2^n+n^2}\) jest liczbą pierwszą to \(\displaystyle{ n \equiv 3 \ (mod \ 6)}\). Wyznaczyć największą taką liczbę \(\displaystyle{ n<100}\)
4. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sqrt{ x+ 2\sqrt{ x+ 2 \sqrt{ x+...+ 2 \sqrt{x+ 2\sqrt{3x}} } }} = x}\)
5. Niech \(\displaystyle{ d_n}\) będzie pierwszą cyfrą \(\displaystyle{ 2^n}\). Udowodnić, że istnieje 57 różnych trzynastek \(\displaystyle{ (d_1, d_2, ..., d_{13}), (d_{2}, d_3, ..., d_{14}), (d_3, d_4, ..., d_{15}), ...}\)
6. Inny D i o f a n t o s; Czy istnieją \(\displaystyle{ m, n}\) takie, że \(\displaystyle{ m^2 - 33 n^2 =5}\) ?
7. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2(y+z)^2 = (3x^2+x+1)y^2z^2 \\ y^2(x+z)^2 = (4y^2+y+1)x^2z^2 \\ z^2(x+y)^2 = (5z^2+z+1)x^2y^2 \end{cases}}\)
8. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ \phi(5^m -1) = 5^n -1}\) to \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) nie są względnie pierwsze
Uwagi: \(\displaystyle{ \phi()}\) jest funkcją Eulera
9. Czy istnieją rozwiązania w liczbach całkowitych równania \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2 +1 = xyz}\) ?
10. Niech \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) będą liczbami naturalnymi, takimi ze \(\displaystyle{ a^2b - b+1}\) jest kwadratem liczby całkowitej. Czy z tego wynika że istnieje jakieś \(\displaystyle{ c}\) o tej własności iż liczby \(\displaystyle{ b^2c - c +a -1}\) i \(\displaystyle{ a^2c - c+b - 1}\) też są kwadratami liczb całkowitych ?
11. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{x} - \frac{b}{z} = c-zx \\ \frac{b}{y} - \frac{c}{x} = a-xy \\ \frac{c}{z} - \frac{a}{y} = b-yz \end{cases}}\)
12. Niech \(\displaystyle{ n = 302 \ 446 \ 877}\) i \(\displaystyle{ m}\) będzie resztą z dzielenia \(\displaystyle{ 2^{25!}}\) przez \(\displaystyle{ n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ ( m-1, n) = 17 \ 389}\)
13. Mając dane
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+xy + \frac{y^2}{3}=25\\ \frac{y^2}{3}+z^2=9 \\z^2+zx +x^2=16 \end{cases}}\)
obliczyć \(\displaystyle{ xy+ 2yz + 3xz}\)
14. Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie daną liczbą naturalną. Udowodnić istnienia liczb naturalnych \(\displaystyle{ a, b, c}\) że \(\displaystyle{ k = \frac{abc}{a+b+c}}\)
15. Niech \(\displaystyle{ \alpha= \sqrt[3]{3} + \sqrt[3]{2}}\). Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ W(x) =x^9 - 15x^6 - 87x^3 -125}\) to \(\displaystyle{ W(\alpha)=0}\). Czy jest to wielomian minimalny dla \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
16. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są różnymi liczbami rzeczywistymi to istnieją \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) takie że \(\displaystyle{ am + bn < 0}\) i \(\displaystyle{ an+bm>0}\)
17. Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie liczbą naturalną. Udowodnić, że \(\displaystyle{ (4k^2-1)^2}\) ma dodatni dzielnik w formie \(\displaystyle{ 8kn -1}\) tylko gdy \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą parzystą.
18. Niech \(\displaystyle{ S_n}\) będzie sumą największych nieparzystych dzielników liczb \(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 2^n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ 3S_n = 4^n + 2}\)
19. D i o f a n t o s; rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a+b)(b+c)(c+a) + (a+b+c)^3 = 1- abc}\)
20. Ile jest permutacji zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, ..., n \}}\) takich, w których bezpośrednio przed dowolnym elementem \(\displaystyle{ k}\) (oprócz pierwszego) jest \(\displaystyle{ k-1}\) lub \(\displaystyle{ k+1}\) ?
21. Dla jakich liczb całkowitych \(\displaystyle{ a, b}\) ; \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ b^2+b+1}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) dzieli \(\displaystyle{ a^2+a+1}\)
22. Dla jakich \(\displaystyle{ k}\) istnieją całkowitoliczbowe rozwiązanie układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^3 - x^2 =k\\ x+y=p \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą. Czy może być \(\displaystyle{ 1< k < 7}\) ?
23. Udowodnić, że istnieje nieskończona ilość liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) o własności \(\displaystyle{ \delta(n)=2n-1}\)
Uwagi: \(\displaystyle{ \delta(n)=\sum_{d|n \ d\geq 1} d}\)
24. Udowodnić, że jesli \(\displaystyle{ n \geq k-1 \geq 1}\) to \(\displaystyle{ \frac{(n+1, k-1)}{n+2-k} {n \choose k-1}}\) jest liczbą całkowitą
Uwagi: \(\displaystyle{ (x, y)}\) to największy wspólny dzielnik \(\displaystyle{ x}\) i y \(\displaystyle{ y}\)
25. Udowodnić istnienie i jedyność liczby \(\displaystyle{ n}\) o własności: w liczbach \(\displaystyle{ n^2}\) i \(\displaystyle{ n^3}\) są wszystkie cyfry \(\displaystyle{ \{0, ..., 9 \}}\) i każda z nich tylko raz.
26. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x^5+ 39x^4+ 83x^3+ 325x^2 - 348x - 1924=0}\)
27. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ m}\) jest takie że \(\displaystyle{ \delta (m) = 2m}\) oraz \(\displaystyle{ m}\) ma \(\displaystyle{ k}\) dzielników pierwszych tj. \(\displaystyle{ \omega(n)=k}\) to jakiś z nich jest nie większy od \(\displaystyle{ k}\).
Uwagi: \(\displaystyle{ \omega(n)= \sum_{p|n} 1}\)
28. Czy \(\displaystyle{ \sup_{n} \sum_{p|n} \frac{1}{p} = +\infty}\) ?
29. Dla ustalonej liczby \(\displaystyle{ a}\) wykonuje się następujący algorytm:
i) ostatnią cyfrę liczby \(\displaystyle{ a}\) zamienia się na pierwszą; \(\displaystyle{ b}\)
ii) \(\displaystyle{ c=b^2}\)
iii) pierwszą cyfrę liczby \(\displaystyle{ c}\) zamienia się na ostatnią; \(\displaystyle{ f(a)}\)
np. gdy \(\displaystyle{ a=32 \ b= 23 \ c= 529 \ f(a)= 295}\)
Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ a}\), dla których \(\displaystyle{ f(a)=a^2}\)
30. Wyznaczyć rekurencję dla ciągu \(\displaystyle{ S_n = \sum_{k} {n \choose 2k}}\)
2. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y+z = a \\ x^2+y^2+z^2=b \\ xy = c \end{cases}}\)
3. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ n>1}\) i \(\displaystyle{ 2^n+n^2}\) jest liczbą pierwszą to \(\displaystyle{ n \equiv 3 \ (mod \ 6)}\). Wyznaczyć największą taką liczbę \(\displaystyle{ n<100}\)
4. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sqrt{ x+ 2\sqrt{ x+ 2 \sqrt{ x+...+ 2 \sqrt{x+ 2\sqrt{3x}} } }} = x}\)
5. Niech \(\displaystyle{ d_n}\) będzie pierwszą cyfrą \(\displaystyle{ 2^n}\). Udowodnić, że istnieje 57 różnych trzynastek \(\displaystyle{ (d_1, d_2, ..., d_{13}), (d_{2}, d_3, ..., d_{14}), (d_3, d_4, ..., d_{15}), ...}\)
6. Inny D i o f a n t o s; Czy istnieją \(\displaystyle{ m, n}\) takie, że \(\displaystyle{ m^2 - 33 n^2 =5}\) ?
7. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2(y+z)^2 = (3x^2+x+1)y^2z^2 \\ y^2(x+z)^2 = (4y^2+y+1)x^2z^2 \\ z^2(x+y)^2 = (5z^2+z+1)x^2y^2 \end{cases}}\)
8. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ \phi(5^m -1) = 5^n -1}\) to \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) nie są względnie pierwsze
Uwagi: \(\displaystyle{ \phi()}\) jest funkcją Eulera
9. Czy istnieją rozwiązania w liczbach całkowitych równania \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2 +1 = xyz}\) ?
10. Niech \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) będą liczbami naturalnymi, takimi ze \(\displaystyle{ a^2b - b+1}\) jest kwadratem liczby całkowitej. Czy z tego wynika że istnieje jakieś \(\displaystyle{ c}\) o tej własności iż liczby \(\displaystyle{ b^2c - c +a -1}\) i \(\displaystyle{ a^2c - c+b - 1}\) też są kwadratami liczb całkowitych ?
11. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{x} - \frac{b}{z} = c-zx \\ \frac{b}{y} - \frac{c}{x} = a-xy \\ \frac{c}{z} - \frac{a}{y} = b-yz \end{cases}}\)
12. Niech \(\displaystyle{ n = 302 \ 446 \ 877}\) i \(\displaystyle{ m}\) będzie resztą z dzielenia \(\displaystyle{ 2^{25!}}\) przez \(\displaystyle{ n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ ( m-1, n) = 17 \ 389}\)
13. Mając dane
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+xy + \frac{y^2}{3}=25\\ \frac{y^2}{3}+z^2=9 \\z^2+zx +x^2=16 \end{cases}}\)
obliczyć \(\displaystyle{ xy+ 2yz + 3xz}\)
14. Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie daną liczbą naturalną. Udowodnić istnienia liczb naturalnych \(\displaystyle{ a, b, c}\) że \(\displaystyle{ k = \frac{abc}{a+b+c}}\)
15. Niech \(\displaystyle{ \alpha= \sqrt[3]{3} + \sqrt[3]{2}}\). Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ W(x) =x^9 - 15x^6 - 87x^3 -125}\) to \(\displaystyle{ W(\alpha)=0}\). Czy jest to wielomian minimalny dla \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
16. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są różnymi liczbami rzeczywistymi to istnieją \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) takie że \(\displaystyle{ am + bn < 0}\) i \(\displaystyle{ an+bm>0}\)
17. Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie liczbą naturalną. Udowodnić, że \(\displaystyle{ (4k^2-1)^2}\) ma dodatni dzielnik w formie \(\displaystyle{ 8kn -1}\) tylko gdy \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą parzystą.
18. Niech \(\displaystyle{ S_n}\) będzie sumą największych nieparzystych dzielników liczb \(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 2^n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ 3S_n = 4^n + 2}\)
19. D i o f a n t o s; rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a+b)(b+c)(c+a) + (a+b+c)^3 = 1- abc}\)
20. Ile jest permutacji zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, ..., n \}}\) takich, w których bezpośrednio przed dowolnym elementem \(\displaystyle{ k}\) (oprócz pierwszego) jest \(\displaystyle{ k-1}\) lub \(\displaystyle{ k+1}\) ?
21. Dla jakich liczb całkowitych \(\displaystyle{ a, b}\) ; \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ b^2+b+1}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) dzieli \(\displaystyle{ a^2+a+1}\)
22. Dla jakich \(\displaystyle{ k}\) istnieją całkowitoliczbowe rozwiązanie układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^3 - x^2 =k\\ x+y=p \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą. Czy może być \(\displaystyle{ 1< k < 7}\) ?
23. Udowodnić, że istnieje nieskończona ilość liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) o własności \(\displaystyle{ \delta(n)=2n-1}\)
Uwagi: \(\displaystyle{ \delta(n)=\sum_{d|n \ d\geq 1} d}\)
24. Udowodnić, że jesli \(\displaystyle{ n \geq k-1 \geq 1}\) to \(\displaystyle{ \frac{(n+1, k-1)}{n+2-k} {n \choose k-1}}\) jest liczbą całkowitą
Uwagi: \(\displaystyle{ (x, y)}\) to największy wspólny dzielnik \(\displaystyle{ x}\) i y \(\displaystyle{ y}\)
25. Udowodnić istnienie i jedyność liczby \(\displaystyle{ n}\) o własności: w liczbach \(\displaystyle{ n^2}\) i \(\displaystyle{ n^3}\) są wszystkie cyfry \(\displaystyle{ \{0, ..., 9 \}}\) i każda z nich tylko raz.
26. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x^5+ 39x^4+ 83x^3+ 325x^2 - 348x - 1924=0}\)
27. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ m}\) jest takie że \(\displaystyle{ \delta (m) = 2m}\) oraz \(\displaystyle{ m}\) ma \(\displaystyle{ k}\) dzielników pierwszych tj. \(\displaystyle{ \omega(n)=k}\) to jakiś z nich jest nie większy od \(\displaystyle{ k}\).
Uwagi: \(\displaystyle{ \omega(n)= \sum_{p|n} 1}\)
28. Czy \(\displaystyle{ \sup_{n} \sum_{p|n} \frac{1}{p} = +\infty}\) ?
29. Dla ustalonej liczby \(\displaystyle{ a}\) wykonuje się następujący algorytm:
i) ostatnią cyfrę liczby \(\displaystyle{ a}\) zamienia się na pierwszą; \(\displaystyle{ b}\)
ii) \(\displaystyle{ c=b^2}\)
iii) pierwszą cyfrę liczby \(\displaystyle{ c}\) zamienia się na ostatnią; \(\displaystyle{ f(a)}\)
np. gdy \(\displaystyle{ a=32 \ b= 23 \ c= 529 \ f(a)= 295}\)
Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ a}\), dla których \(\displaystyle{ f(a)=a^2}\)
30. Wyznaczyć rekurencję dla ciągu \(\displaystyle{ S_n = \sum_{k} {n \choose 2k}}\)
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
[MIX] Niebanalne z algebry
23.
18. -- 27 kwi 2016, o 21:28 --19.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
[MIX] Niebanalne z algebry
3.:
Ponieważ trochę mnie nie satysfakcjonuje niepełne rozwiązanie poprzednio wysłanego zadania, to dorzucę jeszcze jedno:
6.:
16.:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Niebanalne z algebry
25
-- 1 maja 2016, 11:21 --22 cd
Zadanie nierozwiązane to:
2, 5, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 20, 21, 24, 27
Ukryta treść:
Ukryta treść:
2, 5, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 20, 21, 24, 27
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
[MIX] Niebanalne z algebry
K woli ścisłości (wiem, że tak już się nie pisze, ale zawsze uważałem, że ta forma ma przewagę estetyczną) należy dodać, że Pinionrzek rozwiązał zadanie 17., nie zaś 18.
18.:


