Wyznaczyć domkniętą kulę jednostkową

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
malgoskk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 18 lis 2008, o 11:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznaczyć domkniętą kulę jednostkową

Post autor: malgoskk »

Mam wyznaczyć domkniętą kulę jednostkową w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\), jeśli \(\displaystyle{ \left| \left| (x,y)\right| \right| = \sqrt{8(x-y)^2 +(x+y)^2}}\)-- 19 kwietnia 2016, 17:15 --Po przekształceniach dochodzę do momentu
\(\displaystyle{ 9x^2+9y^2-14xy \le 1}\) i nie wiem co z tym dalej
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5965
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wyznaczyć domkniętą kulę jednostkową

Post autor: bartek118 »

Przenieś na lewą stronę i sprowadź to do równania odpowiedniej stożkowej - prawdopodobnie to jest elipsa.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5091
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Wyznaczyć domkniętą kulę jednostkową

Post autor: norwimaj »

bartek118 pisze:Przenieś na lewą stronę i sprowadź to do równania odpowiedniej stożkowej
Czyli mówiąc wprost, przekształcanie tego do takiej postaci było niepotrzebne. Z nierówności \(\displaystyle{ 16\left(\frac x{\sqrt2}-\frac y{\sqrt2}\right)^2+2\left(\frac x{\sqrt2}+\frac y{\sqrt2}\right)^2\le1}\) łatwiej widać, o jaką elipsę chodzi.
ODPOWIEDZ