Oblicz granice funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
BlackPudding
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2015, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin

Oblicz granice funkcji

Post autor: BlackPudding »

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[]{5n}( \sqrt{3n+4} - \sqrt[]{3n})}\)

ciagle wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{15}- \sqrt{15}}\) i zero w mianowniku i juz nie wiem jak sie za to zabrac. Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Oblicz granice funkcji

Post autor: dawid.barracuda »

Próbowałeś mnożyć przez sprzężenie wyrażenia z nawiasu?
BlackPudding
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2015, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin

Oblicz granice funkcji

Post autor: BlackPudding »

Probowalem i ciągle wychodzi 0-- 17 kwi 2016, o 17:38 --Ok wyjasnione ciagle mylilem znak.
ODPOWIEDZ