Caleczka - mila i przyjemna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
5UCK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jestes?
Podziękował: 1 raz

Caleczka - mila i przyjemna

Post autor: 5UCK »

Bardzo prosze o rozwiazanie całeczki


\(\displaystyle{ \int_{1}^{3} \frac{x^{2} + 3x}{x} dx =}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Caleczka - mila i przyjemna

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ \int_{1}^{3} \frac{x^{2} + 3x}{x} dx = t_{1}^{3} x dx +\int_{1}^{3} 3 dx = ...}\)
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Caleczka - mila i przyjemna

Post autor: mostostalek »

\(\displaystyle{ ...=(\frac{1}{2}x^2+3x)|_{1}^{3}=(\frac{9}{2}-\frac{1}{2})+(9-3)=4+6=10}\)
ODPOWIEDZ