Zbieżność jednostajna

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1115
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Zbieżność jednostajna

Post autor: Benny01 »

Zbadać zbieżność jednostajną ciągu funkcyjnego:
\(\displaystyle{ f_n(x)=n\ln\left(1+ \frac{1}{nx}\right), x\in(0; + \infty )}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\lim_{n \rightarrow \infty }f_n(x)= \frac{1}{x}}\)
Funkcja graniczna jest ciągła.
Sprawdzam ile wynosi supremum, więc liczę pochodną i wynosi ona:
\(\displaystyle{ \ln \frac{1+nx}{nx} - \frac{1}{1+nx}}\)
I coś mi się wydaje, że ta pochodna się nie zeruje.
Czy to znaczy, że ucieka do nieskończoności, więc nie zachodzi jednostajna zbieżność?

wyjaśnione
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2016, o 15:13 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
knrt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 15 razy

Zbieżność jednostajna

Post autor: knrt »

Mnie pochodna wyszła \(\displaystyle{ \frac{-1}{x^2(nx+1)}}\) i się nie zeruje
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1115
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Zbieżność jednostajna

Post autor: Benny01 »

Tak, ta pochodna jest źle policzona
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Zbieżność jednostajna

Post autor: Dasio11 »

Benny01 pisze:I coś mi się wydaje, że ta pochodna się nie zeruje.
Czy to znaczy, że ucieka do nieskończoności, więc nie zachodzi jednostajna zbieżność?
Nie, takiego wniosku nie można wyciągnąć.

Aby dowiedzieć się, czy zachodzi warunek na jednostajną zbieżność:

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sup_{x \in (0, \infty)} \left| f_n(x) - f(x) \right| = 0,}\)

na ogół trzeba oszacować supremum, które się tam pojawia, a w tym celu - zbadać przebieg zmienności funkcji \(\displaystyle{ g_n(x) = f_n(x) - f(x).}\) Dlatego standardowo liczy się pochodną \(\displaystyle{ g_n'(x),}\) jednak samo szukanie zer pochodnej nie wystarczy, żeby odpowiedzieć na kluczowe pytanie: czy \(\displaystyle{ g_n(x)}\) osiąga tylko małe wartości, gdy \(\displaystyle{ n}\) jest duże?


Jak można zabierać się za to zadanie:

Ustalmy \(\displaystyle{ n.}\) Jak wyliczono powyżej,

\(\displaystyle{ g_n'(x) = \frac{1}{x^2 \cdot (nx+1)}.}\)

[Brak minusa wynika stąd, że rozważam \(\displaystyle{ f_n(x) - f(x),}\) a wynik z poprzedniego posta jest dla \(\displaystyle{ f(x) - f_n(x)}\)]

Jest to funkcja dodatnia oraz

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^+} g_n'(x) = \infty, \quad \lim_{x \to \infty} g_n'(x) = 0,}\)

zatem \(\displaystyle{ g_n(x)}\) jest rosnąca; ma gwałtowny wzrost w okolicy \(\displaystyle{ x = 0,}\) a przy \(\displaystyle{ x \to \infty}\) rośnie już bardzo powoli.

Ponadto dla \(\displaystyle{ x \in (0, \infty)}\) mamy

\(\displaystyle{ g_n(x) = n \ln \left( 1 + \frac{1}{nx} \right) - \frac{1}{x} < n \cdot \frac{1}{nx} - \frac{1}{x} = 0}\)

na mocy nierówności \(\displaystyle{ \ln(1+y) < y}\) dla \(\displaystyle{ y > 0.}\)

Skoro funkcja \(\displaystyle{ g_n(x)}\) rośnie, ale jest wszędzie ujemna, to supremum \(\displaystyle{ |g_n(x)|}\) jest osiągane przy \(\displaystyle{ x \to 0^+.}\) Pozostaje więc stwierdzić, że

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0^+} g_n(x) = \lim_{x \to 0^+} \left[ n \ln \left( 1 + \frac{1}{nx} \right) - \frac{1}{x} \right] = -\infty,}\)

zatem zbieżność nie jest jednostajna.


Przedstawione rozumowanie jest sensownym scenariuszem rozwiązywania zadania przez osobę, która dopiero się za nie zabiera. Jednak wiedząc już, że argumentu \(\displaystyle{ x \in (0, \infty)}\) psującego jednostajną zbieżność należy szukać w okolicy zera, możemy napisać takie rozwiązanie na czysto:

Weźmy \(\displaystyle{ \varepsilon = 1 - \ln 2.}\) Dobierając argument \(\displaystyle{ x = \frac{1}{n}}\) do każdego \(\displaystyle{ n \in \NN,}\) otrzymujemy

\(\displaystyle{ g_n(x) = n \ln \left( 1 + \frac{1}{nx} \right) - \frac{1}{x} = n( \ln 2 - 1 ) \le -\varepsilon.}\)

Do każdego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) potrafimy więc dobrać takie \(\displaystyle{ x \in (0, \infty),}\) że \(\displaystyle{ |f_n(x) - f(x)| \ge \varepsilon,}\) więc ciąg \(\displaystyle{ f_n}\) nie jest zbieżny jednostajnie do \(\displaystyle{ f.}\)
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1115
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Zbieżność jednostajna

Post autor: Benny01 »

Dzięki
ODPOWIEDZ