prawdopodobieństwo warunkowe
-
madlene
- Użytkownik

- Posty: 194
- Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
prawdopodobieństwo warunkowe
Rzucamy nieskończenie wiele razy dwoma sześciennymi kośćmi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma oczek równa 7 pojawi się zanim pojawi się suma oczek równa 5?
-
Hubbaser
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 10 kwie 2016, o 01:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Prawdopodobieństwo, że w rzucie suma = 7 wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Prawdopodobieństwo, że w rzucie suma = 5 wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
Reszta \(\displaystyle{ \frac{13}{18}}\)
Zadarzenie i: 7 pojawiło się w i-tym rzucie i nie było wcześniej 5
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{ \infty } \left( \frac{13}{18} \right) ^{i-1} \frac{1}{6}}\)
Prawdopodobieństwo, że w rzucie suma = 5 wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
Reszta \(\displaystyle{ \frac{13}{18}}\)
Zadarzenie i: 7 pojawiło się w i-tym rzucie i nie było wcześniej 5
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{ \infty } \left( \frac{13}{18} \right) ^{i-1} \frac{1}{6}}\)
- kinia7
- Użytkownik

- Posty: 703
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
prawdopodobieństwo warunkowe
Prawdopodobieństwo, że w rzucie suma = 7 wynosi \(\displaystyle{ :\quad\frac{1}{7}}\)
Prawdopodobieństwo, że w rzucie suma = 5 wynosi \(\displaystyle{ :\quad\frac{2}{21}}\)
Prawdopodobieństwo, że w rzucie suma = 5 wynosi \(\displaystyle{ :\quad\frac{2}{21}}\)