\(\displaystyle{ \sum_{2}^{ \infty } \frac{ln n}{n^2}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{1}^{ \infty } \frac{1}{n \sqrt{n+1} }}\)
kryterium całkowe zbieżności szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 16:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
kryterium całkowe zbieżności szeregu
Wystarczy, że pokażesz, iż
(pierwszy przykład) \(\displaystyle{ \int_{2}^{ \infty } \frac{\ln x}{x^{2}}dx}\) jest zbieżna
oraz (drugi przykład) \(\displaystyle{ \int_{1}^{ \infty } \frac{dx}{x \sqrt{x+1} }dx}\) jest zbieżna.
Obie całki są bardzo łatwe, więc proponuję się nie bawić z szacowaniami, tylko po prostu policzyć nieoznaczone i wstawić granice całkowania. Pierwszą liczysz przez części, różniczkując logarytm, zaś całkując \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}}\), a drugiej możesz np. podstawić \(\displaystyle{ \sqrt{x+1}=t}\). A jak chcesz jednak szacować, to w drugim np. \(\displaystyle{ \frac{1}{x \sqrt{x+1} } <x^{-\frac 3 2}}\)
(pierwszy przykład) \(\displaystyle{ \int_{2}^{ \infty } \frac{\ln x}{x^{2}}dx}\) jest zbieżna
oraz (drugi przykład) \(\displaystyle{ \int_{1}^{ \infty } \frac{dx}{x \sqrt{x+1} }dx}\) jest zbieżna.
Obie całki są bardzo łatwe, więc proponuję się nie bawić z szacowaniami, tylko po prostu policzyć nieoznaczone i wstawić granice całkowania. Pierwszą liczysz przez części, różniczkując logarytm, zaś całkując \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}}\), a drugiej możesz np. podstawić \(\displaystyle{ \sqrt{x+1}=t}\). A jak chcesz jednak szacować, to w drugim np. \(\displaystyle{ \frac{1}{x \sqrt{x+1} } <x^{-\frac 3 2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 16:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
kryterium całkowe zbieżności szeregu
W temacie jest, że mają być z całkowego, ale jak je rozwiązać? Nie mam żadnego pomysłu, chyba już mnie dopadło zaćmienie :<
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
kryterium całkowe zbieżności szeregu
Ojej no, napisałem, że pierwszą przez części, a drugą przez podstawienie, nie czytasz.
1) \(\displaystyle{ \int_{2}^{+\infty} \frac{\ln x}{x^{2}}dx=\bigg| u=\ln x, dv= \frac{1}{x^{2}}, v=- \frac{1}{x}\bigg|=- \frac{\ln x}{x}\bigg|^{\infty}_{2}+ \int_{2}^{ +\infty } \frac{dx}{x^{2}}=...}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{1}^{ +\infty } \frac{dx}{x \sqrt{x+1} }dx=\bigg|t=\sqrt{x+1}, x=t^{2}-1, \mbox{d}x=2t \mbox{d}t\bigg|=2 \int_{\sqrt{2}}^{+\infty} \frac{dt}{t^{2}-1}}\) i rozkład na ułamki proste, a potem korzystasz z \(\displaystyle{ \ln a -\ln b=\ln \frac{a}{b}}\)
1) \(\displaystyle{ \int_{2}^{+\infty} \frac{\ln x}{x^{2}}dx=\bigg| u=\ln x, dv= \frac{1}{x^{2}}, v=- \frac{1}{x}\bigg|=- \frac{\ln x}{x}\bigg|^{\infty}_{2}+ \int_{2}^{ +\infty } \frac{dx}{x^{2}}=...}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{1}^{ +\infty } \frac{dx}{x \sqrt{x+1} }dx=\bigg|t=\sqrt{x+1}, x=t^{2}-1, \mbox{d}x=2t \mbox{d}t\bigg|=2 \int_{\sqrt{2}}^{+\infty} \frac{dt}{t^{2}-1}}\) i rozkład na ułamki proste, a potem korzystasz z \(\displaystyle{ \ln a -\ln b=\ln \frac{a}{b}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 16:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy