Proszę o pomoc w rozwiązaniu bo nie wiem jak się do tego zabrać.
1.\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{(x^{2}+9)^\frac{3}{2}}}\)
2.\(\displaystyle{ \int \frac{x^{2}}{(1+x)}dx}\)
3.\(\displaystyle{ \int {\sin^{3}xdx}}\)
4.\(\displaystyle{ \int {\cos^{5}x\sqrt{\sin x}dx}}\)
Całki !
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 5 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Całki !
3. \(\displaystyle{ \int {\sin^{3}xdx}=\int (\sin x (1-\cos^2x)) dx= \int \sin x dx -\int \sin x \cos^2x dx}\)
\(\displaystyle{ i= \int \sin x \cos^2x dx}\) podstawienie \(\displaystyle{ t=\cos x}\)
\(\displaystyle{ i= \int \sin x \cos^2x dx}\) podstawienie \(\displaystyle{ t=\cos x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Całki !
2.
\(\displaystyle{ \int \frac{x^{2}}{x+1}dx =
\int \frac{x(x+1)-x}{x+1}dx =
\int \frac{x(x+1)}{x+1}-\frac{x}{x+1}dx =\\=
\int \left( \frac{x(x+1)}{x+1}-\frac{x+1-1}{x+1}\right)dx =
\int \left( x-\frac{x+1}{x+1}+\frac{1}{x+1}\right)dx =
\int \left( x-1+\frac{1}{x+1}\right)dx =...}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \int \frac{x^{2}}{x+1}dx =
\int \frac{x(x+1)-x}{x+1}dx =
\int \frac{x(x+1)}{x+1}-\frac{x}{x+1}dx =\\=
\int \left( \frac{x(x+1)}{x+1}-\frac{x+1-1}{x+1}\right)dx =
\int \left( x-\frac{x+1}{x+1}+\frac{1}{x+1}\right)dx =
\int \left( x-1+\frac{1}{x+1}\right)dx =...}\)
POZDRO
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Całki !
1. Podstawienie \(\displaystyle{ x = 3\sinh t}\)
4. \(\displaystyle{ \int \cos^{5}x\sqrt{\sin x}\, = t \cos x(1 - \sin^{2}x)^{2}\sqrt{\sin x}\, }\)
Podstawienie \(\displaystyle{ t = \sin x}\)
itd
4. \(\displaystyle{ \int \cos^{5}x\sqrt{\sin x}\, = t \cos x(1 - \sin^{2}x)^{2}\sqrt{\sin x}\, }\)
Podstawienie \(\displaystyle{ t = \sin x}\)
itd
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Całki !
Co kto lubi. Z hiperbolicznego wychodzi całkiem szybko:
\(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}x}{(x^{2} + 9)^{3/2}} \stackrel{x = 3\sinh t}{=} t \frac{3\cosh t\, \mbox{d}t}{27\cosh^{3} t} = \frac{1}{9}\int \frac{\mbox{d}t}{\cosh^{2} t} =\\
= \frac{1}{9}\tanh t + C =\frac{\sinh t}{9\sqrt{\sinh^{2}t + 1}} + C = \frac{x}{9\sqrt{x^{2} + 9}} + C}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{\mbox{d}x}{(x^{2} + 9)^{3/2}} \stackrel{x = 3\sinh t}{=} t \frac{3\cosh t\, \mbox{d}t}{27\cosh^{3} t} = \frac{1}{9}\int \frac{\mbox{d}t}{\cosh^{2} t} =\\
= \frac{1}{9}\tanh t + C =\frac{\sinh t}{9\sqrt{\sinh^{2}t + 1}} + C = \frac{x}{9\sqrt{x^{2} + 9}} + C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 5 razy