\(\displaystyle{ (x+y)dx=xdy}\)
wiem o jaka metode chodzi, mianowicie z wykorzystaniem podstawienia \(\displaystyle{ u=\frac{y}{x}}\), niestety zapomnialem o co w tym dokladnie chodzilo, wielkie dzieki za pomoc
różniczka
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
różniczka
Dlaczego temat nazywa się "różniczka"
Co do równania, to:
dzielimy obustronnie przez x (przy zał. x≠0, oczywiście) i otrzymujemy coś takiego:
\(\displaystyle{ 1 + \frac{y}{x} = \frac{dy}{dx}}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ u = \frac{y}{x} y = ux, \quad y' = u'x + u}\)
Podstawiając do równania mamy:
\(\displaystyle{ 1 + u = u + u'x\\
u' = \frac{1}{x}\\
u = \ln |x| + C\\
\frac{y}{x} = \ln |x| + C\\
y = x (\ln |x| + C)}\)
Lub też w postaci: \(\displaystyle{ \frac{y}{x \ln |x|} = C}\)
(x≠0 i x≠�1)
Co do równania, to:
dzielimy obustronnie przez x (przy zał. x≠0, oczywiście) i otrzymujemy coś takiego:
\(\displaystyle{ 1 + \frac{y}{x} = \frac{dy}{dx}}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ u = \frac{y}{x} y = ux, \quad y' = u'x + u}\)
Podstawiając do równania mamy:
\(\displaystyle{ 1 + u = u + u'x\\
u' = \frac{1}{x}\\
u = \ln |x| + C\\
\frac{y}{x} = \ln |x| + C\\
y = x (\ln |x| + C)}\)
Lub też w postaci: \(\displaystyle{ \frac{y}{x \ln |x|} = C}\)
(x≠0 i x≠�1)