Udowodnij że dana równość jest prawdziwa.
-
mark939
- Użytkownik

- Posty: 74
- Rejestracja: 25 gru 2015, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Udowodnij że dana równość jest prawdziwa.
\(\displaystyle{ \ctg10 ^\circ -\ctg20 ^\circ = \frac{1}{\sin20 ^\circ }}\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2016, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
mark939
- Użytkownik

- Posty: 74
- Rejestracja: 25 gru 2015, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Udowodnij że dana równość jest prawdziwa.
\(\displaystyle{ \ctg \alpha -\ctg \beta = \frac{\sin( \alpha - \beta )}{\sin \alpha \cdot \sin \beta } \Rightarrow \\
\ctg10 ^\circ -\ctg20 ^\circ = \frac{\sin10 ^\circ }{\sin10 ^\circ \cdot \sin20 ^\circ} = \frac{1}{\sin20 ^\circ }}\)
Czy tak to powinno wyglądać ?
\ctg10 ^\circ -\ctg20 ^\circ = \frac{\sin10 ^\circ }{\sin10 ^\circ \cdot \sin20 ^\circ} = \frac{1}{\sin20 ^\circ }}\)
Czy tak to powinno wyglądać ?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2016, o 17:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik

- Posty: 3247
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Udowodnij że dana równość jest prawdziwa.
No tak, bo wzór zły:
\(\displaystyle{ \ctg \alpha -\ctg \beta = \frac{\sin( \red{\beta- \alpha} )}{\sin \alpha \cdot \sin \beta }}\)
\(\displaystyle{ \ctg \alpha -\ctg \beta = \frac{\sin( \red{\beta- \alpha} )}{\sin \alpha \cdot \sin \beta }}\)
