Jak mogę znaleźć wielomian stopnia czwartego mając dane jego pierwiastki?
Mam takie zadanko i nie wiem jak się zabrać do niego.
Napisz przykład wielomianu stopnia czwartego, którego pierwiastkami są podane liczby:
a) -2, -1, 3, 5
b) -\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\), 3, \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
c) -3, 0
d) -7
Przykład wielomianu na podstawie jego pierwiastków.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Przykład wielomianu na podstawie jego pierwiastków.
\(\displaystyle{ f(x)=(x+2)(x+1)(x-3)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x+\frac{2}{3})(x-3)(x-\frac{1}{2})^2}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x+3)x^3}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x+7)^4}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x+\frac{2}{3})(x-3)(x-\frac{1}{2})^2}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x+3)x^3}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x+7)^4}\)