wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
KasienkaNurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: oborniki
Podziękował: 6 razy

wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC

Post autor: KasienkaNurek »

wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC o wierzchołkach A=(-1,1) B=(4,1) C=(6,-9).
Kasiula@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 27 razy

wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC

Post autor: Kasiula@ »

1. Wyznacz równania prostych zawierajacych boki danego trójkąta. (y=ax+b)
2. Wyznacz środek każdego boku danego trójkata.
3. Wiedząc,że symetralna boku jest to prosta prostopadła do boku i przechodząc przez jego srodek,łatwo już wyznaczyć równania (y=cx+d),tzn mając z 1. a wyliczamy c ,z równości ac=-1,natomiasta mając współrzędne środka wyliczamy d.

[ Dodano: 27 Sierpnia 2007, 19:42 ]
Mi wyszło,że symetralna boku zawierającego:
1. A,B ma równanie \(\displaystyle{ x=\frac{3}{2}}\),
2. B,C ma równanie \(\displaystyle{ y=\frac{1}{5}x+3}\),
3. C,A ma równanie \(\displaystyle{ y=\frac{7}{10}x-5\frac{3}{4}}\).
KasienkaNurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: oborniki
Podziękował: 6 razy

wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC

Post autor: KasienkaNurek »

proźba mała do ciebie Kasiul@, bys mogla mi to wytlumaczyć, co i jak, podajac wzory itp, wszystko jak co po kolei sie liczy. Jutro pisze komisa z matmy a to mam na ustnym egzaminie. pozdro
Kasiula@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 27 razy

wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC

Post autor: Kasiula@ »

Troszkę mi się niechce tego pisać w LaTexie,wiec prześlę Ci rachunki e-mailem.
KasienkaNurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: oborniki
Podziękował: 6 razy

wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC

Post autor: KasienkaNurek »

Normalnie zdalam egzamin komisyjny, dzięki za pomoc kasiul@
Kasiula@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 27 razy

wyznacz równania symetralnych boków trójkąta ABC

Post autor: Kasiula@ »

Gratuluje
ODPOWIEDZ