Witam. Mam kilka zadań do których nie moge dojść:
Zad.1 Cena biletu na koncert wynosila 15zl. Po obniżce ceny biletu, liczba widzów zwiększyla się o 50%, a dochód zwiekszył się o 25%. O ile obniżono cenę biletu na koncert?
Zad.2 Jacek ma 30% pieniędzy mniej niż Zenek. O ile procent Zenek ma wiecej pieniedzy niz Jacek?
Zad.3 Przy stawce VAT równej 7% cena brutto jest o 7% wyższa od ceny netto. O ile procent niższa jest w takim przypadku cena netto od ceny brutto? Wynik podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Zadania z % 1 Liceum
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Zadania z % 1 Liceum
Ad.1
x- liczba widzów
y- cena biletu po obniżce
d- dochód
\(\displaystyle{ 15x=z\\
y\cdot 1,5x=1,25z}\)
Po obliczeniu
\(\displaystyle{ y=12,5}\)
A więc cene obnizono o 2,5zł.
Ad.2
x- pieniadze Zenka
0,7x- pieniadze Jacka
x-100%
0,7x-y%
A więc:
y=70
x- liczba widzów
y- cena biletu po obniżce
d- dochód
\(\displaystyle{ 15x=z\\
y\cdot 1,5x=1,25z}\)
Po obliczeniu
\(\displaystyle{ y=12,5}\)
A więc cene obnizono o 2,5zł.
Ad.2
x- pieniadze Zenka
0,7x- pieniadze Jacka
x-100%
0,7x-y%
A więc:
y=70
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy