Przydzielanie pasażerów do wagonu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

Przydzielanie pasażerów do wagonu

Post autor: Nihilius »

Czesc mam problem z nastepującym zadaniem:
7 pasażerów losowo przydzielono do 3 wagonów. Jakie jest prawdopodobieństwo że w każdym jest conajmniej 2 pasażerów?
\(\displaystyle{ |A|=3\cdot{7 \choose 3}\cdot {4 \choose 2}\cdot {2 \choose 2}}\)
Tak zaprezentowano to na zajęciach. Mam wątpliwości, ponieważ:
*za pierwszym razem wybieramy wagon dla 3 pasażerów, czemu nie wybieramy dla kolejnych osób? Są 2 jeszcze więc możemy ich przydzielić do jednego lub drugiego jeszcze.
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Przydzielanie pasażerów do wagonu

Post autor: kinia7 »

Ile w tym zadaniu wynosi \(\displaystyle{ |\Omega|}\) ?
Nihilius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 2 razy

Przydzielanie pasażerów do wagonu

Post autor: Nihilius »

Każdemu pasażerowi mozna przypisać nr wagonu więc: \(\displaystyle{ |\Omega|= 3^{7}}\)
Nie rozumiem natomiast czemu nie mnożymy jeszcze \(\displaystyle{ A}\) przez \(\displaystyle{ 2}\).
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5091
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Przydzielanie pasażerów do wagonu

Post autor: norwimaj »

Wybieramy dwie osoby do pierwszego z nieprzydzielonych wagonów, a pozostałe dwie wsadzamy do ostatniego wolnego wagonu. Gdzie tu widzisz potrzebę mnożenia przez \(\displaystyle{ 2}\)?
ODPOWIEDZ