Macie moze rozwiazania?
u mnie kazdemu wyszlo inaczej przy pyt. 29
Na tablicy napisano liczbe 12. Maly kangurek, ktory zna tylko liczny naturalne, mnozyl lub dzielil (o ile bylo to mozliwe w liczbach naturalnych) liczbe na tablicy przez 2 lub przez 3 i zapisywal uzyskany wynik w miejsce poprzednio napisanej liczby. Ktorej z ponizszych liczb NIE mogl zapisac po wykonaniu 60 takich dzialan?
a) 18 b) 12 c) 36 d) 108 e)72
2016 Kangur, beniamin 6 klasa
-
marcinkrk
- Użytkownik

- Posty: 17
- Rejestracja: 17 mar 2016, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 1 raz
2016 Kangur, beniamin 6 klasa
A tutaj jak myslicie?
Duzy szescian zostal zbudowany z 8 identycznych malych szesciennych klockow, przy czym niektore sa biale (B), a reszta jest czarna (C). Na rysunku pokazano 5 scian duzego szescianu.
C-B ........... B-C ........... C-B .......... B-C .......... B-B
B-C ............ C-B ............ B-B .......... B-B .......... B-C
Jak wyglada szosta sciana duzego szescianu?
B-C ...... B-C ....... B-B ....... B-C .......... B-B
C-B ...... B-C ....... B-B ....... C-C ......... C-B
Duzy szescian zostal zbudowany z 8 identycznych malych szesciennych klockow, przy czym niektore sa biale (B), a reszta jest czarna (C). Na rysunku pokazano 5 scian duzego szescianu.
C-B ........... B-C ........... C-B .......... B-C .......... B-B
B-C ............ C-B ............ B-B .......... B-B .......... B-C
Jak wyglada szosta sciana duzego szescianu?
B-C ...... B-C ....... B-B ....... B-C .......... B-B
C-B ...... B-C ....... B-B ....... C-C ......... C-B
-
Haribonata
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 18 mar 2016, o 08:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
2016 Kangur, beniamin 6 klasa
Ja mam tak:
1 - B
2 - D
3 - C
4 - A
5 - D
6 - C
7 - E
8 - A
9 - D
10 - E
11 - C
12 - E
13 - C
14 - E
15 - D
16 - B
17 - B
18 - E
19 - D
20 - D
21 - D
22 - ?
23 - A
24 - A
25 - E
26 - B
27 - C
28 - B
29 - B
30 - D
Pewnie mam mnóstwo błędów, a wy jak macie.
PS. Znacie jakąś stronkę gdzie kontaktują się osoby zainteresowane matematyką?
/pomijając zadane.pl gdzie nie wolno dodawać zadań z konkursów matematycznych/.
1 - B
2 - D
3 - C
4 - A
5 - D
6 - C
7 - E
8 - A
9 - D
10 - E
11 - C
12 - E
13 - C
14 - E
15 - D
16 - B
17 - B
18 - E
19 - D
20 - D
21 - D
22 - ?
23 - A
24 - A
25 - E
26 - B
27 - C
28 - B
29 - B
30 - D
Pewnie mam mnóstwo błędów, a wy jak macie.
PS. Znacie jakąś stronkę gdzie kontaktują się osoby zainteresowane matematyką?
/pomijając zadane.pl gdzie nie wolno dodawać zadań z konkursów matematycznych/.
-
andkom
- Użytkownik

- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
2016 Kangur, beniamin 6 klasa
Nie A, lecz B.HARIBONATA pisze:Ja mam tak:
1 - B
2 - D
3 - C
4 - A
5 - D
6 - C
7 - E
8 - A
Są trzy możliwości: \(\displaystyle{ 1\ 4, 4\ 1}\) oraz \(\displaystyle{ 2\ 2}\).
Nie D, lecz B.HARIBONATA pisze: 9 - D
10 - E
11 - C
12 - E
13 - C
14 - E
15 - D
16 - B
17 - B
18 - E
19 - D
Można to różnie liczyć. Na przykład tak: \(\displaystyle{ 50+24-\frac{24}{2}=62.}\)
22 - EHARIBONATA pisze: 20 - D
21 - D
22 - ?
23 - A
Można na przykład tak:
\(\displaystyle{ \frac{x+10}{4}=\mbox{liczba stołów}=\frac{x-4}{3}}\). Stąd \(\displaystyle{ x=46}\).
23 - nie A, lecz C.
Ponieważ C i D nie mogą być równocześnie prawdziwe, więc któreś z nich jest fałszywe. Zatem E jest prawdziwe. Iloczyn cyfr=9, czyli rok 1911. Stąd C fałszywe.
Końcówka nie poszłaHARIBONATA pisze: 24 - A
25 - E
26 - B
27 - C
28 - B
29 - B
30 - D
27 - D (Prawe dolne kółko \(\displaystyle{ 5+3-1=7.\ X=7+6-2=11}\).)
28 - C (dwie możliwości: \(\displaystyle{ 132+405=537}\) oraz \(\displaystyle{ 102+435=537}\))
29 - C (Jest na początku wątku)
30 - B (Niech \(\displaystyle{ x}\) to liczba chłopców. Wtedy \(\displaystyle{ 2x+(x-2)=25}\). Stąd \(\displaystyle{ x=9}\), czyli liczba dzieci wynosi \(\displaystyle{ x+(x-2)=16.}\))
Wygląda na \(\displaystyle{ 150 - 5 - (3+4+5+5+5+5+5) \cdot 1,25 = 105}\) punktów, co prawdopodobnie oznaczać będzie wyróżnienie.HARIBONATA pisze: Pewnie mam mnóstwo błędów
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Haribonata
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 18 mar 2016, o 08:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
2016 Kangur, beniamin 6 klasa
mógłby ktoś wrzucić wszytskie zadania? Najlepiej zdjecie. tutaj albo bezposrednio na mojego maila. k.zielinska321@gmail.com
bardzo mi na tym zależy
bardzo mi na tym zależy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
2016 Kangur, beniamin 6 klasa
Zdjęcia są zakazane przez Regulamin.Kasia1606 pisze:mógłby ktoś wrzucić wszytskie zadania? Najlepiej zdjecie. tutaj
JK

