Witam.. Mam ogromna prosbe... Czy potrafi ktos rozwiazac to zadanie:
Dwaj rowerzysci wyjechali jednoczesnie na trase dlugosci 36 km.predkosc pierwszego rowerzysty byla o 6 km/h wieksza niz drugiego i przejechal on trase w czasie o godzine krotszym niz drugi jakie byly srednie predkosci rowerzystow?
Zadanko jest mi bardzo potrzebne na teraz...Bardzo prosze o pomoc...
Poprawiłem i przeniosłem temat
luka52
Zadanie z rowerzystami
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 sie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
Zadanie z rowerzystami
Ostatnio zmieniony 26 sie 2007, o 18:12 przez basiulek1990, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadanie z rowerzystami
Dane:
\(\displaystyle{ v_{1}}\)
\(\displaystyle{ v_{2}=v_{1}+6}\)
\(\displaystyle{ t_{1}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=t_{1}-1}\)
Układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} v_{1}t_{1}=36\\ (v_{1}+6)(t_{1}-1)=36\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ v_{1}}\)
\(\displaystyle{ v_{2}=v_{1}+6}\)
\(\displaystyle{ t_{1}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=t_{1}-1}\)
Układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} v_{1}t_{1}=36\\ (v_{1}+6)(t_{1}-1)=36\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 sie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław