przekształcenie algebraiczne

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
josef871
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 20 sie 2007, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

przekształcenie algebraiczne

Post autor: josef871 »

witam ktoś mi może powiedzieć w jaki sbosób przekształca się to:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \ln(1+x^{2})}\)

w to:
\(\displaystyle{ \ln \sqrt{1 + x^{2}}}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

przekształcenie algebraiczne

Post autor: Tristan »

Wystarczy, że skorzystasz z wzoru \(\displaystyle{ log_{a} x^p=p log_{a} x}\).
josef871
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 20 sie 2007, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

przekształcenie algebraiczne

Post autor: josef871 »

dzięki za wzór :}
ODPOWIEDZ