Zadanie tekstowe z trygonometri

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ASoT_LiSteneR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 sie 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pochodzę?
Podziękował: 1 raz

Zadanie tekstowe z trygonometri

Post autor: ASoT_LiSteneR »

Zmierzono że gdy promienie słoneczne padają na Ziemie pod kątem δ=65° cień drzewa ma długośc 2,5m. Oblicz przybliżoną wysokośc drzewa.

Jak to obliczyc ?? Prosze o całe rozwiązanie krok po kroku bo jutro mam poprawkę z matmy i nie wiem jak sie rozwiązuje takie zadania
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Zadanie tekstowe z trygonometri

Post autor: JHN »

Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć jutro dużo szczęścia. Bez znajomości funkcji trygonometrycznych.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Zadanie tekstowe z trygonometri

Post autor: Piotr Rutkowski »

JHN, weź się z niego nie wyśmiewaj. OK, narysuj sobie trójkąt prostokątny o kątach 90, 65 i 25. Niech x to wysokość drzewa, a 2,5 m to cień. Wtedy masz \(\displaystyle{ tg65^{o}=\frac{x}{2,5}}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Zadanie tekstowe z trygonometri

Post autor: Sylwek »


\(\displaystyle{ \frac{|AC|}{|AB|}= tg \delta \\ |AC|=|AB| tg \delta \\ |AC| 5,36m}\)

Nie chcę Cię martwić, ale ciężko znaleźć banalniejsze zadanie z funkcji trygonometrycznych . Oczywiście tangens kąta, którego miara w stopniach nie wynosi 0, 30, 45, 60 czy 90 wystarczy odczytać z tablic lub obliczyć na kalkulatorze.
ODPOWIEDZ