Jeżeli \(\displaystyle{ \frac{a_{1}}{b_{1}}=\frac{a_{2}}{b_{2}}=...=\frac{a_{n}}{b_{n}} b_{1}+b_{2}+...+b_{n}\neq0}\)
to
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}+a_{2}+a_{3}+...+a_{n}}{b_{1}+b_{2}+b_{3}+...+b_{n}}=\frac{a_{1}}{b_{1}}}\)
Poprostu
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}+a_{1}+a_{1}+a_{1}+...}{b_{1}+b_{1}+b_{1}+b_{1}+...}}\) skoro \(\displaystyle{ \frac{a_{1}}{b_{1}}=\frac{a_{2}}{b_{2}}}\)
Wykaż że, jeżeli
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11462
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
Wykaż że, jeżeli
\(\displaystyle{ a_i =cb_i}\) , i=1, 2, .....
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}+a_{2}+a_{3}+...+a_{n}}{b_{1}+b_{2}+b_{3}+...+b_{n}}=\frac{cb_{1}+cb_{2}+cb_{3}+...+cb_{n}}{b_{1}+b_{2}+b_{3}+...+b_{n}}=c}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}+a_{2}+a_{3}+...+a_{n}}{b_{1}+b_{2}+b_{3}+...+b_{n}}=\frac{cb_{1}+cb_{2}+cb_{3}+...+cb_{n}}{b_{1}+b_{2}+b_{3}+...+b_{n}}=c}\)