Wyznacz wartości współczynników b i c
-
ChIpI
Wyznacz wartości współczynników b i c
Współczynniki funkcji kwadratowej \(\displaystyle{ f(x)=-x^2+bx+c}\) tworzą w kolejności \(\displaystyle{ -1,b,c}\) ciąg geometryczny. Wyznacz wartości współczynników b i c jeżeli wiadomo że osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta \(\displaystyle{ x=1}\). Zapisz funkcję w postaci kanonicznej
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Wyznacz wartości współczynników b i c
\(\displaystyle{ a=-1 \\ p=- \frac{b}{2a}=1 \\
b^2=-c}\)
teraz juz raczej sobie poradzisz
b^2=-c}\)
teraz juz raczej sobie poradzisz
-
ChipiDay
- Użytkownik

- Posty: 103
- Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nDCh
- Podziękował: 41 razy
Wyznacz wartości współczynników b i c
hmmm no nie bardzo bo nawet w tym co napisałeś się gubnie )) co to jest te P i skad Ty wziąłeś to wszystko?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wyznacz wartości współczynników b i c
Wykres jest symetryczny względem x=1 wierzchołek leży na prostej o równaniu x=1 współrzędna iksowa jest równa 1, więc \(\displaystyle{ x_w=\frac{-b}{2}=1}\)
Co do drugiego równania, ja bym ułożył takie: \(\displaystyle{ \frac{1+c}{2}=b}\)
Arigo: Skąd Ci się wzięło \(\displaystyle{ b^2=-c}\)?:)
Rozwiąż układ. Dostaniesz a=1 b=-2 c=-5.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Co do drugiego równania, ja bym ułożył takie: \(\displaystyle{ \frac{1+c}{2}=b}\)
Arigo: Skąd Ci się wzięło \(\displaystyle{ b^2=-c}\)?:)
Rozwiąż układ. Dostaniesz a=1 b=-2 c=-5.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Wyznacz wartości współczynników b i c
gdyz to jest ciag geometyrczny a nie arytmetycznyTomasz Rużycki pisze: Co do drugiego równania, ja bym ułożył takie: \(\displaystyle{ \frac{1+c}{2}=b}\)
Arigo: Skąd Ci się wzięło \(\displaystyle{ b^2=-c}\)?:)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wyznacz wartości współczynników b i c
.... Bez komentarza:) Przepraszam bardzo, byłem przekonany, że chodzi o ciąg arytmetyczny.... Eh.... Musze się nauczyć czytać....
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki