Odwzorowanie, odwzorowanie odwrotne, Im

Zespolone funkcje analityczne, równania Cauchy'ego-Riemanna, residua i osobliwości funkcji zespolonych, krzywe na C, krzywoliniowa całka zespolona. Całkowanie metodą Residuów. Szeregi Laurenta.
monika_kot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 paź 2011, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ns
Podziękował: 2 razy

Odwzorowanie, odwzorowanie odwrotne, Im

Post autor: monika_kot »

Dane jest odwzorowanie:
\(\displaystyle{ \psi_{\xi}(z)= \frac{z-\xi}{z-\overline{\xi}}}\)
Obliczam:
\(\displaystyle{ \psi_{\xi}(w)^{-1}= \frac{\xi-w\overline{\xi}}{1-w}}\)
Chcę znaleźć:
\(\displaystyle{ \Im {\frac{\xi-w\overline{\xi}}{1-w}}}\)
Po przekształceniach dla \(\displaystyle{ w=a+bi}\) otrzymuję:
\(\displaystyle{ \Im {\frac{\xi-w\overline{\xi}}{1-w}}= \frac{(\Im{\xi}) (2ib)}{|1-w|^{2}}}\).

Wynikiem ma być:
\(\displaystyle{ \Im{\frac{\xi-w\overline{\xi}} {1-w}} = \frac{ (\Im{\xi})(1-|w|^{2}) } {|1-w|^{2}}}\).

Proszę o pomoc. Czy \(\displaystyle{ 2ib=1-|w|^{2 }}\)? Czy wcześniej popełniłam błąd?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Odwzorowanie, odwzorowanie odwrotne, Im

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ 2ib=1-|w|^{2 }}\)
takie cos raczej prawdą nie może być: po lewej stronie jest liczba urojona, po prawej rzeczywista
ODPOWIEDZ