Wyznaczyć promień i przedział zbieżoności szeregu potęgowego... czy mógłby ktoś krok po kroku?
\(\displaystyle{ \sum_{n=20}^{\infty}\frac{1}{4^{n}+n}(x+2)^{2n}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty}\frac{(x-1)^{n}}{n2^{n} ln {n}}}\)
i jeszcze dwa takie przykładziki zbadania zbieżności zwykłego szeregu liczbowego:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{(4+(-1)^{n})(n-1)^{{n}^{2}}}{n^{{n}^{2}}}}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{n^{3}}{n^{4}+arctg(n!)}}}\)
Szereg potęgowy raz jeszcze
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Szereg potęgowy raz jeszcze
Napiszę jakie kroki należy podjąć i jakie mają być ich rezultaty, a szczegóły spróbuj dopracować samodzielnie:
1) Korzystając z kryterium d'Alemberta mamy:\(\displaystyle{ R = 2}\).
Środkiem przedziału zbieżności jest \(\displaystyle{ -2}\). Pozostaje zbadać zbieżność szeregu na końcach przedziału zbieżności - jak łatwo wykazać dla tych punktów (\(\displaystyle{ \{-4, 0\}}\)) nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności.
2) Znów stosujemy kryterium d'Alemberta otrzymując \(\displaystyle{ R = 2}\). Środkiem przedziału zbieżności jest \(\displaystyle{ 1}\). Badając zbieżność na końcach przedziału zbieżności otrzymujemy dla \(\displaystyle{ x = 3}\) szereg rozbieżny (kryterium całkowe) a dla \(\displaystyle{ x = -1}\) szereg zbieżny warunkowo (kryterium Leibniza)
Co do tych dwóch szeregów liczbowych, to pierwszy aż się prosi o kryterium Cauchy'ego (wyjdzie zbieżny), a wyraz drugiego możesz ograniczyć od dołu przez:
\(\displaystyle{ \frac{n^{3}}{n^{4} + n^{4}}}\)
i zastosować kryterium porównawcze z rozbieżnym szeregiem o wyrazie ogólnym:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2n}}\)
1) Korzystając z kryterium d'Alemberta mamy:\(\displaystyle{ R = 2}\).
Środkiem przedziału zbieżności jest \(\displaystyle{ -2}\). Pozostaje zbadać zbieżność szeregu na końcach przedziału zbieżności - jak łatwo wykazać dla tych punktów (\(\displaystyle{ \{-4, 0\}}\)) nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności.
2) Znów stosujemy kryterium d'Alemberta otrzymując \(\displaystyle{ R = 2}\). Środkiem przedziału zbieżności jest \(\displaystyle{ 1}\). Badając zbieżność na końcach przedziału zbieżności otrzymujemy dla \(\displaystyle{ x = 3}\) szereg rozbieżny (kryterium całkowe) a dla \(\displaystyle{ x = -1}\) szereg zbieżny warunkowo (kryterium Leibniza)
Co do tych dwóch szeregów liczbowych, to pierwszy aż się prosi o kryterium Cauchy'ego (wyjdzie zbieżny), a wyraz drugiego możesz ograniczyć od dołu przez:
\(\displaystyle{ \frac{n^{3}}{n^{4} + n^{4}}}\)
i zastosować kryterium porównawcze z rozbieżnym szeregiem o wyrazie ogólnym:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dfdsf
Szereg potęgowy raz jeszcze
Przepraszam, ze podpinam sie po tak dlugim czasie.
Skąd w 1 przykladzie wiemy, ze srodek przedzialu zbieznosci to -2 ?
Skąd w 1 przykladzie wiemy, ze srodek przedzialu zbieznosci to -2 ?