Dzielnik napięcia

Login123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 sty 2016, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Dzielnik napięcia

Post autor: Login123 »

W układzie dzielnika na rezystorze \(\displaystyle{ R _{1} =5Ω}\) dany jest spadek napięcia \(\displaystyle{ U _{R1}=20V}\). Obliczyć wartości: prądu, rezystora \(\displaystyle{ R _{2}}\), moc wydzieloną na rezystorach \(\displaystyle{ R _{1}}\) i \(\displaystyle{ R _{2}}\), sumę rezystancji w układzie i napięcie wyjściowe jeśli napięcie wejściowe wynosi \(\displaystyle{ 60V}\). Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to robię?

\(\displaystyle{ U _{R1}=I \cdot R _{1}}\)
więc \(\displaystyle{ I=1A}\)
\(\displaystyle{ I=U _{wej} \setminus R _{1}+R _{2}}\), więc \(\displaystyle{ R _{2}=55Ω}\)
\(\displaystyle{ U _{wyj}=I \cdot R _{2}=55Ω}\)
\(\displaystyle{ P _{R1}=I ^{2} \cdot R _{1}=5W}\)
\(\displaystyle{ P _{R2}=I ^{2} \cdot R _{2}=55W}\)
\(\displaystyle{ Rz=60Ω}\)
oczywiście przy oporach jednostką jest om
Wolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 kwie 2015, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Dzielnik napięcia

Post autor: Wolf »

Dlaczego napisałaś, że prąd ma wartość \(\displaystyle{ I=1A}\)
Login123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 sty 2016, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Dzielnik napięcia

Post autor: Login123 »

Aaa faktycznie, czyli
\(\displaystyle{ I=4A}\)
\(\displaystyle{ R2=10}\)
\(\displaystyle{ U _{wyj}=40V}\)
\(\displaystyle{ P _{R1}=80W}\)
\(\displaystyle{ P _{R2}=160W}\)
\(\displaystyle{ Rz=15}\) ???
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1877
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Dzielnik napięcia

Post autor: mdd »

Teraz jest ok.
ODPOWIEDZ