Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

evilkaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, o 01:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: evilkaz »

Czym dokładnie (budową oraz działaniem) różni się dioda Zenera od transila?
Z góry dziękuję za pomoc
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: SlotaWoj »

Zobacz

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda_Zenera#Zastosowanie
.
Wygląda, że jest to ta sama dioda w różnych zastosowaniach. Możliwe, że róznią się nieco parametrycznie.
evilkaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, o 01:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: evilkaz »

tu już sprawdzałam i nic mi to nie mówi - jaka jest dokładnie różnica.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1877
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: mdd »

To jest odmiana diody Zenera po prostu. Cytat z przewodnika
TRANSIENT VOLTAGE SUPPRESSION A comprehensive range of unidirectional and bidirectional transient voltage suppressors, offering high energy absorption capabilities ranging from 400W to 5kW. Designed to protect voltage sensitive components, these semiconductor devices provide a very fast response time and excellent clamping ability. Housed in standard axial leaded or chip packages, they are ideal for the protection of products such as integrated circuits and MOS devices. N.B. Unidirectional types are suitable for d.c. applications whilst bidirectional are suitable for a.c. applications.
, suppressor = tłumik, transient=przejściowy, chwilowy

Co do budowy (składu chemicznego ), to trzeba rasowego elektronika spytać (którym ja nie jestem).
evilkaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, o 01:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: evilkaz »

nie chodzi mi o roznice w skladzie chemicznym, chodzi mi o przyczynę dlaczego wyrozniono diode zenera a dlaczego zostal zrobiony transil i jaka jest roznica ze te dwie diody sa inne tego nie moge nigdzie znaleźć
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1877
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: mdd »

Przeczytaj mój cytat jeszcze raz (możesz wrzucić w jakiegoś translatora jeśli masz problem). W karcie katalogowej zwróć uwagę na jeden parametr: peak pulse power. W przewodniku masz podane wartości tego parametru dla zwykłej diody Zenera i dla diody TVS. Porównaj je.
Ukryta treść:    
evilkaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 gru 2014, o 01:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: evilkaz »

nie mogę znaleźć peak pulse power dla diody Zenera, już różnica się rozjaśnia.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1877
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem

Post autor: mdd »

evilkaz pisze:nie mogę znaleźć peak pulse power dla diody Zenera, już różnica się rozjaśnia.
Właśnie prawdę mówiąc nie mogę się upewnić, czy wartości w ramce dla diod Zenera we wspomnianym przewodniku, to moc "długotrwała", czy "krótkotrwała". Chyba z reguły podaje się moc "długotrwałą" tak jak , choć:

Kod: Zaznacz cały

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj485rxop7LAhUnJJoKHdXGA60QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fapplication-notes.digchip.com%2F010%2F10-13210.pdf&usg=AFQjCNHhoQWaDi5e7F-pdxOxqtA9cnU-3Q
ODPOWIEDZ