Czym dokładnie (budową oraz działaniem) różni się dioda Zenera od transila?
Z góry dziękuję za pomoc
Różnica pomiędzy diodą Zenera a transilem
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Zobacz .
Wygląda, że jest to ta sama dioda w różnych zastosowaniach. Możliwe, że róznią się nieco parametrycznie.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda_Zenera#ZastosowanieWygląda, że jest to ta sama dioda w różnych zastosowaniach. Możliwe, że róznią się nieco parametrycznie.
-
evilkaz
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
tu już sprawdzałam i nic mi to nie mówi - jaka jest dokładnie różnica.
- mdd
- Użytkownik

To jest odmiana diody Zenera po prostu. Cytat z przewodnika
Co do budowy (składu chemicznego ), to trzeba rasowego elektronika spytać (którym ja nie jestem).
, suppressor = tłumik, transient=przejściowy, chwilowyTRANSIENT VOLTAGE SUPPRESSION A comprehensive range of unidirectional and bidirectional transient voltage suppressors, offering high energy absorption capabilities ranging from 400W to 5kW. Designed to protect voltage sensitive components, these semiconductor devices provide a very fast response time and excellent clamping ability. Housed in standard axial leaded or chip packages, they are ideal for the protection of products such as integrated circuits and MOS devices. N.B. Unidirectional types are suitable for d.c. applications whilst bidirectional are suitable for a.c. applications.
Co do budowy (składu chemicznego ), to trzeba rasowego elektronika spytać (którym ja nie jestem).
-
evilkaz
- Użytkownik

nie chodzi mi o roznice w skladzie chemicznym, chodzi mi o przyczynę dlaczego wyrozniono diode zenera a dlaczego zostal zrobiony transil i jaka jest roznica ze te dwie diody sa inne tego nie moge nigdzie znaleźć
- mdd
- Użytkownik

Przeczytaj mój cytat jeszcze raz (możesz wrzucić w jakiegoś translatora jeśli masz problem). W karcie katalogowej zwróć uwagę na jeden parametr: peak pulse power. W przewodniku masz podane wartości tego parametru dla zwykłej diody Zenera i dla diody TVS. Porównaj je.
Ukryta treść:
-
evilkaz
- Użytkownik

nie mogę znaleźć peak pulse power dla diody Zenera, już różnica się rozjaśnia.
- mdd
- Użytkownik

Właśnie prawdę mówiąc nie mogę się upewnić, czy wartości w ramce dla diod Zenera we wspomnianym przewodniku, to moc "długotrwała", czy "krótkotrwała". Chyba z reguły podaje się moc "długotrwałą" tak jak , choć:evilkaz pisze:nie mogę znaleźć peak pulse power dla diody Zenera, już różnica się rozjaśnia.
Kod: Zaznacz cały
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj485rxop7LAhUnJJoKHdXGA60QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fapplication-notes.digchip.com%2F010%2F10-13210.pdf&usg=AFQjCNHhoQWaDi5e7F-pdxOxqtA9cnU-3Q