należć wszystkie liczby naturalne n takie że \(\displaystyle{ 2(n^2+n-1)^2+7}\) jest kwdratem liczby.
|Wiadomo że 1 i 4 pasują ale czy są jeszcze inne? a moze juz nie ma?
kwadrat liczby
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
kwadrat liczby
Rozpisałem \(\displaystyle{ 2( n^{2} +n-1)^{2} +7= a^{2}}\)
Do postaci \(\displaystyle{ 2(n-1) \cdot n \cdot (n+1)(n+2)=(a-3)(a+3)}\)
Najpierw wymnożyłem ten nawias a później rozkładałem na czynniki.
Może z tego uda ci się dojść do jakiegoś uogólnienia.
Do postaci \(\displaystyle{ 2(n-1) \cdot n \cdot (n+1)(n+2)=(a-3)(a+3)}\)
Najpierw wymnożyłem ten nawias a później rozkładałem na czynniki.
Może z tego uda ci się dojść do jakiegoś uogólnienia.
-
alfred0
- Użytkownik

- Posty: 276
- Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 38 razy
kwadrat liczby
|Jakoś nie wiem jak to wykorzystac....kmarciniak1 pisze:Rozpisałem \(\displaystyle{ 2( n^{2} +n-1)^{2} +7= a^{2}}\)
Do postaci \(\displaystyle{ 2(n-1) \cdot n \cdot (n+1)(n+2)=(a-3)(a+3)}\)
Najpierw wymnożyłem ten nawias a później rozkładałem na czynniki.
Może z tego uda ci się dojść do jakiegoś uogólnienia.
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Posty: 793
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
kwadrat liczby
Właściwie to nie jestem do końca pewny, ale pomyślałem o tym że lewa strona musi być podzielna przez \(\displaystyle{ 48}\)(Iloczyn \(\displaystyle{ 4}\) kolejnych liczb podzielny przez \(\displaystyle{ 24}\) i jeszcze pomnożone przez \(\displaystyle{ 2}\)).Tak więc prawa strona też musi taka być. Po złożeniu mamy ,że \(\displaystyle{ a^{2} -9}\) musi być podzielne przez 48 jest to już jakieś ograniczenie.Może uda ci się to jakoś wykorzystać.
Edit:
Oczywiście \(\displaystyle{ a}\) to liczba całkowita dodatnia( niekoniecznie kwadrat liczby naturalnej)
Edit:
Oczywiście \(\displaystyle{ a}\) to liczba całkowita dodatnia( niekoniecznie kwadrat liczby naturalnej)