Wartość bezwzględna
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 24 sie 2007, o 10:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
Wartość bezwzględna
\(\displaystyle{ f(x)=||x-2|-2|-2}\) naszkicuj wykres funkcji, a następnie określ, w zależności od parametru \(\displaystyle{ k}\) liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ f(x)=k}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Wartość bezwzględna
Co do naszkicowania wykresu, to po prostu postępuj stopniowo. Najpierw narysuj \(\displaystyle{ f(x)=x-2}\). Potem dodaj moduł (czyli przenieś to co masz pod osią OX na górę). Już w czysto matematycznym zapisie dla \(\displaystyle{ y
Co do ilości rozwiązań odczytaj z wykresu }\)
Co do ilości rozwiązań odczytaj z wykresu }\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Wartość bezwzględna
Kawałek wykresu:
Żeby określić liczbę rozwiązań w zależności od parametru, należy zauważyć, ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji f(x) i g(x)=k (czyli funkcja stała):
\(\displaystyle{ k=\begin{cases} 0, \ k (- , -2) \\ 2, \ k \lbrace -2 \rbrace \cup (0, +\infty) \\ 3, \ k \lbrace 0 \rbrace \\ 4, \ k (-2, 0) \end{cases}}\)
Żeby określić liczbę rozwiązań w zależności od parametru, należy zauważyć, ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji f(x) i g(x)=k (czyli funkcja stała):
\(\displaystyle{ k=\begin{cases} 0, \ k (- , -2) \\ 2, \ k \lbrace -2 \rbrace \cup (0, +\infty) \\ 3, \ k \lbrace 0 \rbrace \\ 4, \ k (-2, 0) \end{cases}}\)