zbadaj zbieznosc
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 16 kwie 2007, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bielsk
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 2 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
zbadaj zbieznosc
warunek konieczny zbieżności szeregu \(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to }a_{n}=0}\)
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to } (1+\frac{5}{n})^{n}=\lim\limits_{n\to } ((1+\frac{5}{n})^{\frac{n}{5}})^{5}=e^{5}\neq 0}\)
szereg rozbieżny
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to } (1+\frac{5}{n})^{n}=\lim\limits_{n\to } ((1+\frac{5}{n})^{\frac{n}{5}})^{5}=e^{5}\neq 0}\)
szereg rozbieżny
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 16 kwie 2007, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bielsk
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 2 razy
zbadaj zbieznosc
dzieki mi tez wyszlo ze rozbiezny lecz patrzylem z kryterium Cauchy'ego. twoje rozwiazanie lepiej mi pasuje:) dziekuje