Nie chce mi wyjść wynik podany z tyłu książki :/
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2|x-2|+3|y+1|=4\\2x-y=3\end{cases}}\)
Układ równań z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 24 sie 2007, o 10:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Układ równań z wartością bezwzględną
Najszybciej chyba metodą podstawiania, następnie rozpatrujemy 3 przypadki w zależności od x:
\(\displaystyle{ 2|x-2|+3|2x-3+1|=4 \\ 2|x-2|+3|2x-2|=4 \\ 2|x-2|+6|x-1|=4 \\ |x-2|+3|x-1|=2 \\ a) \ x-2 x-1 x (- , 1) \\ -x+2-3x+3-2=0 \\ -4x+3=0 \\ x=\frac{3}{4} x (- 1) \iff x \lbrace \frac{3}{4} \rbrace \\ b) \ x x q 1 \iff x \lbrace 1 \frac{1}{2} \rbrace \\ c) \ x q 2 x q 1 \iff x ) \\ x-2+3x-3-2=0 \\ 4x-7=0 \\ x=1\frac{3}{4} x ) x \phi \\ \begin{cases}x=\frac{3}{4} \\ y=-1\frac{1}{2}\end{cases} \begin{cases}x=1 \frac{1}{2} \\ y=0 \end{cases}}\)
Można również rozpatrzyć 4 przypadki w zależności od x i y i rozwiązywać za każdym razem cały układ równań. Ale po co
\(\displaystyle{ 2|x-2|+3|2x-3+1|=4 \\ 2|x-2|+3|2x-2|=4 \\ 2|x-2|+6|x-1|=4 \\ |x-2|+3|x-1|=2 \\ a) \ x-2 x-1 x (- , 1) \\ -x+2-3x+3-2=0 \\ -4x+3=0 \\ x=\frac{3}{4} x (- 1) \iff x \lbrace \frac{3}{4} \rbrace \\ b) \ x x q 1 \iff x \lbrace 1 \frac{1}{2} \rbrace \\ c) \ x q 2 x q 1 \iff x ) \\ x-2+3x-3-2=0 \\ 4x-7=0 \\ x=1\frac{3}{4} x ) x \phi \\ \begin{cases}x=\frac{3}{4} \\ y=-1\frac{1}{2}\end{cases} \begin{cases}x=1 \frac{1}{2} \\ y=0 \end{cases}}\)
Można również rozpatrzyć 4 przypadki w zależności od x i y i rozwiązywać za każdym razem cały układ równań. Ale po co
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 24 sie 2007, o 10:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 30 razy
Układ równań z wartością bezwzględną
Dzięki wielkie ja własnie rozpatrywałam 4 przypadki i mi nie wychodziło... teraz odpowiedź się zgadza:D
- biolga
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 1 raz
Układ równań z wartością bezwzględną
Wychodzi komuś tą metodą \(\displaystyle{ ( \frac{3}{2}, 0) \ i \ ( \frac{3}{4},- \frac{1}{2})}\) ?Sylwek pisze:Można również rozpatrzyć 4 przypadki w zależności od x i y i rozwiązywać za każdym razem cały układ równań. Ale po co