Znaleźć wszystkie ideały pierścienia
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
Znaleźć wszystkie ideały pierścienia
Mam Znaleźć wszystkie ideały pierścienia \(\displaystyle{ Z_{26}}\), nie mam pojęcia jak to się robi... prosze o pomoc
Znaleźć wszystkie ideały pierścienia
hej
Korzystamy z twierdzenia o przenoszeniu ideału przez epimorfizm:
\(\displaystyle{ F:Z_{26}\ni k+I \to k(mod26) Z_{26}}\)
Homomorfizm jest oczywisty. Zajmiemy się jądrem.
\(\displaystyle{ KerF=\{k\in Z: k(mod26)=0\}=\{k\in Z: 26|k\}=26Z}\)
Jeśli\(\displaystyle{ K}\)
Korzystamy z twierdzenia o przenoszeniu ideału przez epimorfizm:
\(\displaystyle{ F:Z_{26}\ni k+I \to k(mod26) Z_{26}}\)
Homomorfizm jest oczywisty. Zajmiemy się jądrem.
\(\displaystyle{ KerF=\{k\in Z: k(mod26)=0\}=\{k\in Z: 26|k\}=26Z}\)
Jeśli\(\displaystyle{ K}\)
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2007, o 01:18 przez agusia_a, łącznie zmieniany 2 razy.
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
Znaleźć wszystkie ideały pierścienia
Odnawiając temat...
Czy ideały pierścienia \(\displaystyle{ Z_{15}}\)
to :
\(\displaystyle{ \left\{ 0\right\} = 15Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,5,10\right\} = 5Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,3,6,9,12\right\} = 3Z}\) ?
-- 20 maja 2014, o 15:26 --
A \(\displaystyle{ Z_{16}}\):
\(\displaystyle{ \left\{ 0\right\} = 16Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,2,4,6,8,10,12,14\right\} = 2Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,4,8,12\right\} = 4Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,8\right\} = 8Z}\)-- 20 maja 2014, o 15:52 --\(\displaystyle{ Z_4 x Z_6}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \left( 0,0\right) \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \left( x,y\right) : x \in \left\{ 0,2\right\} , y \in \left\{ 0,2,4\right\} \right\}}\)
itd ?
Czy ideały pierścienia \(\displaystyle{ Z_{15}}\)
to :
\(\displaystyle{ \left\{ 0\right\} = 15Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,5,10\right\} = 5Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,3,6,9,12\right\} = 3Z}\) ?
-- 20 maja 2014, o 15:26 --
A \(\displaystyle{ Z_{16}}\):
\(\displaystyle{ \left\{ 0\right\} = 16Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,2,4,6,8,10,12,14\right\} = 2Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,4,8,12\right\} = 4Z}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 0,8\right\} = 8Z}\)-- 20 maja 2014, o 15:52 --\(\displaystyle{ Z_4 x Z_6}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \left( 0,0\right) \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \left( x,y\right) : x \in \left\{ 0,2\right\} , y \in \left\{ 0,2,4\right\} \right\}}\)
itd ?