Przekopywanie kwadratowej działki

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: Medea 2 »

Jak każdego lata Trurl przybył z odwiedzinami do Klapaucjusza na jego letnią działkę. Działka była w kształcie kwadratu o boku równym jednej klorście. Trurl bardzo się zdziwił zobaczywszy przyjaciela przemierzającego działkę z łopatą pod pachą.
- Witaj przyjacielu! Gdzie zmierzasz z tą łopatą? - zapytał się Trurl.
- Witaj! Właśnie dowiedziałem się, że zimą szpiedzy króla Barberiusza
położyli gdzieś pod ziemią kabel mający służyć jako linia podsłuchowa.
Wiadomo, że kabel biegnie w linii prostej i gdzieś przecina moją działkę -
odparł smutny Klapaucjusz. - Teraz będę musiał przekopać wszystkie cztery graniczne boki mej działki, by go znaleźć i wykopać.
- Oj, nie będziesz musiał przekopać aż czterech boków! - odparł Trurl.
- No tak! Masz rację, przyjacielu. Wystarczy przecież przekopać trzy boki. - przyznał Klapaucjusz.
- Mój drogi Klapaucjuszu, możesz przekopać mniej niż trzy boki, czyli trzy klorsty. Zaraz ci to wszystko naszkicuję i objaśnię.
I Trurl zabrał się za objaśnianie Klapacjuszowi jak kopać, by łączna długość wykopu była jak najkrótsza.
A Twoim zdaniem jaka jest najkrótsza łączna długość wykopu, jaki musi zrobić Klapaucjusz, by mieć pewność znalezienia kabla?
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 68 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: PiotrowskiW »

\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) czegośtam ?!
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: Medea 2 »

Poproszę o rysunek.
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 68 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: PiotrowskiW »

Dowolna przekątna. ( o ile znalezienie kabla oznacza znalezienie jednego punktu tego kabla).
wydaje mi się to bardzo proste, wiec pewnie jest źle.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: Medea 2 »

Bardzo źle: kabel może biec centymetr od przekątnej (równolegle do niej).
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 68 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: PiotrowskiW »

To dwie przekątne. akurat wychodzi mniej niż 3

-- 22 lut 2016, o 21:30 --

Albo lepiej można. Dwie wysokości opuszczone na boki prostopadłe.

-- 22 lut 2016, o 21:31 --

Lub dowolne dwa boki o wspólnym wierzchołku
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: Medea 2 »

Można nieco krócej niż \(\displaystyle{ 2 \sqrt 2}\).
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 68 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: PiotrowskiW »

no można. 2
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 464 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: bosa_Nike »

IMHO \(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}}\). Trzeba przekopać wierzchołki, a skoro tak, to później problem staje się analogiczny do znanego problemu najkrótszej sumy odległości od wierzchołków w czworokącie.
freeszpak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 13 gru 2014, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 5 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: freeszpak »

2 przeciwległe boki, obojętnie które.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: Larsonik »

Nie można 2 na pewno, według mnie będzie to \(\displaystyle{ 2 + \frac{\sqrt{2}}{2} }}\), bo dwa boki + pół przekątnej
freeszpak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 13 gru 2014, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 5 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: freeszpak »

rzeczywiście, bez sensu, przecież przewód może biec równolegle do tych dwóch boków Dwa boki plus pół przekątnej już jest ok, pytanie czy można jeszcze krócej?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: Medea 2 »

Tak, można zejść poniżej \(\displaystyle{ 2.7}\).
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 464 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: bosa_Nike »

Fakt \(\displaystyle{ \sqrt{2}\left(1+\frac{\sqrt{3}}{2}\right)}\), ale czy można dowieść, że to rozwiązanie jest optymalne?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Przekopywanie kwadratowej działki

Post autor: Medea 2 »

A czy mogłabyś pokazać swoje rozwiązanie? Dotychczas znałam jedynie wariant, gdzie trzeba było przekopać

\(\displaystyle{ \frac{3+2 \sqrt 5}{2 \sqrt 2}}\).
ODPOWIEDZ