Podgrupa grupy

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
ampersand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2006, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sleepy Hollow
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Podgrupa grupy

Post autor: ampersand »

Witam
Mam daną podgrupę H grupy G. I teraz zastanawiam się czy jest możliwe, żeby aH = H lub Ha = H dla a należącego do GH.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Podgrupa grupy

Post autor: Arek »

Nie do końca wiem, czym jest aH, dla a należącego do G/H, bo G/H składa się z całych warstw elementów względem podgrupy.

Jeżeli jednak a należy do G, to o ile rozumiemy relację aH = H jako relację równości zbiorów, to skoro \(\displaystyle{ aH = \{ah : h H\}}\), to dla każdego \(\displaystyle{ a H}\) aH = H.
ampersand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2006, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sleepy Hollow
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Podgrupa grupy

Post autor: ampersand »

Przepraszam chyba nie do końca precyzyjnie się wyraziłem.
Poprzez GH chodziło mi różnicę zbiorów G - H a nie grupę ilorazową.
Może napisze to inaczej
\(\displaystyle{ a G - H

h H}\)

I teraz czy może się zdarzyć, żę
\(\displaystyle{ ah H}\)
?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Podgrupa grupy

Post autor: mol_ksiazkowy »

ampersand napisał"
\(\displaystyle{ a G - H

h H}\)

I teraz czy może się zdarzyć, żę
\(\displaystyle{ ah H}\)
\(\displaystyle{ a= ah (h^{-1}) H}\)
ampersand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2006, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sleepy Hollow
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Podgrupa grupy

Post autor: ampersand »

Hmm ale mi chodziło o iloczyn dwóch czynników;
Gdy w Twoim działaniu wykonam jako pierwsze ah to dalej nie wiem czy te ah należy do H czy do G - H. Jeżeli się myle to nie bijcie
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Podgrupa grupy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jesli zalozysz ze ah nalezy do H, to uzyskasz sprzecznosc z wyborem elem. a i wlasnoscia grupy H, jak wyzej, tak wiec ah nie jest w H
ampersand
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2006, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sleepy Hollow
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Podgrupa grupy

Post autor: ampersand »

aaa faktycznie Dzięki wielkie za wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ