Przygotowanie do matury z fizyki

makazaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lut 2016, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Erebor

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: makazaka »

Witam
Za rok czeka mnie matura. Zamierzam zdawać matematykę roz. Mam w planach też fizykę(roz) którą niestety olewałem i teraz ubolewam nad tym:(
Chciałbym to zmienić i nawet podjąłem kroki w tym kierunku mianowicie kupiłem zbiór "Maturalnie ,że zdasz". Jak się okazało nie jestem w stanie zrozumieć skąd się biorą niektóre rzeczy(pomimo tego że są odp). Szukam książek w których byłyby wyprowadzenia wzorów, teoria ale też i zadania
Do matury mam jeszcze ponad rok więc myślę że czasu wystarczająco pomimo mojego niskiego poziomu z którego zaczynam.
Bardzo bym prosił o polecenia dobrej książki dostosowanej dla osoby która dopiero wkracza w świat fizyki. Jeśli ktoś był w podobnej sytuacji prosiłbym o opinię ta ten temat to dla mnie ważne
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: AiDi »

Podręczniki Nowej Ery lub ZamKoru + trzy części zbioru zadań Nowej Ery.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22459
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: a4karo »

W fiz. rozw. zad. to nie wszystko. Trzeba, abys zroz. zjaw. fiz. które opis. równ. Dopiero wtedy bedzie Ci łatwo.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: AiDi »

a4karo pisze:W fiz. rozw. zad. to nie wszystko.
Porządnego zadania bez zrozumienia zjawisk się nie rozwiąże
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22459
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: a4karo »

AiDi pisze:
a4karo pisze:W fiz. rozw. zad. to nie wszystko.
Porządnego zadania bez zrozumienia zjawisk się nie rozwiąże
Znakomita część dzisiejszych maturzystów rozwiązuje zadania tak, że patrzy jakie oznaczenia wystepują w zadaniu, szukają wzoru, który zawiera takie same literki, podstawia i ... już.

A jak dasz im zadanie typu: oblicz srednią prędkość \(\displaystyle{ t}\) pojazdu, który w czasie \(\displaystyle{ s=2}\) godz. pokonał drogę \(\displaystyle{ v=70}\) km, to ...

Znam to z autopsji, bo dałem takie zadanie: Oblicz pierwiastki równania \(\displaystyle{ x^2+\Delta x-(\Delta+1)=0}\).
Oczywiście rozwiązanie zaczęło sie od
\(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac\\
\Delta=\Delta^2+4(\Delta+1)}\)
makazaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lut 2016, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Erebor

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: makazaka »

Co o niej myślicie ? pisze że jest teoria + zadania co by mi odpowiadało, wydaje się być takim fizycznym odpowiednikiem Kiełbasy

... ,ksiazka-p

Znalazłem jeszcze taką i wiem, że są w niej rozwiązane zadania gdyż mam taką samą jednakże do matematyki. Jest nawet dobra pomijając to że mało zadań. Co o niej myślicie ?

... tabsAnchor
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: AiDi »

Wobec tego co napisałeś:
makazaka pisze:pomimo mojego niskiego poziomu z którego zaczynam.
to nie wydaje mi się, żeby repetytoria czy vademeca były dobre. One są dobre do powtórki i utrwalenia wiedzy którą już się posiada.
makazaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lut 2016, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Erebor

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: makazaka »

ciężko mi coś znaleźć patrząc jedynie na okładkę..
Znalazłem taki kanał na you tube

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/user/filomaorg/playlists


planuje przerobić wszystkie dotychczasowe działy które miałem omawiane w szkole. Myślę że to pozwoli mi się zaznajomić z rozwiązywaniem zadań, dopiero potem poszukam jakiegoś zbioru i zacznę robić zadanka. Oczywiście przed zadaniami ogarnę teorię i wzory
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 654
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: korki_fizyka »

Dopiero planujesz ? a kiedy ta matura, w przyszłym roku mam nadzieję
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: pawlo392 »

korki_fizyka pisze:Dopiero planujesz ? a kiedy ta matura, w przyszłym roku mam nadzieję
Napisał w pierwszym poście
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 654
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: korki_fizyka »

Faktycznie w takim razie to odpowiedni czas żeby rozpocząć poważne przygotowania, zapraszam !
makazaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lut 2016, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Erebor

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: makazaka »

Mógłby ktoś doświadczony ocenić wykłady tego pana na you tube ? może ktoś miał już z nimi kontakt ?

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/user/filomaorg/playlists
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 654
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

Przygotowanie do matury z fizyki

Post autor: korki_fizyka »

Przepisuje podręczniki, które sam możesz przeczytać ale czy zrozumieć oto jest pytanie !
ODPOWIEDZ